На сьогодні ситуація з ГРВІ в Покровській громаді доволі стабільна: випадків захворювань набагато менше в порівнянням з аналогічним періодом минулого року. Про це повідомили в Покровському центрі первинної медико-санітарної допомоги.

«З 1 по 10 січня близько 240 осіб звернулися з ознаками ГРВІ, приблизно 50% – це діти. З 1 січня зареєстровано 30 випадків COVID-19  і декілька пневмоній. Якщо порівняти з минулим роком, за такий же період в нас було набагато більше випадків ГРВІ – близько 450. Кількість випадків ковіду була такою ж», – розповіла медична директорка Покровського ЦПМСД Олена Пономаренко.

Випадків грипу з початку нового року в громаді не зафіксовано. Дітей зараз хворіє значно менше, бо вони ізольовані один від одного. COVID-19 має менш загрозливі форми.

«Ковід наразі майже неможливо відрізнити від ГРВІ. Симптоми такі ж самі – це температура, нежить осиплість голосу, кашель. Проходить він зазвичай за 7-8 днів, як і ГРВІ», – каже Олена Пономаренко

У групі ризику, як і раніше, люди старше 60 років з хронічними недугами. Важкий перебіг ковіду фіксують у гіпертоніків, пацієнтів з цукровим діабетом і астмою. Хворіють і діти, але, за спостереженнями покровських лікарів, коронавірус вони переносять легше, ніж дорослі, і практично усі поки лікувались амбулаторно.

Медики нагадують, що за перших ознак ГРВІ варто записатись на прийом до сімейного лікаря через контакт-центр медзакладу. Також медики радять при проявах ГРВІ користуватись масками, аби не інфікувати оточуючих.

Якщо ж ви здорові чи вилікувались – не нехтуйте профілактикою: вчасно вакцинуйтеся, дбайте про збалансоване вітамінізоване харчування, займайтесь фізкультурою, гуляйте на свіжому повітрі, вживайте достатньо рідини та висипайтеся.

Детальніше – в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що МОЗ рекомендує вдягати медичні маски в епідсезон ГРВІ, грипу та COVID-19.