На Донеччині відбувся брифінг виконуючого обов'язки начальника Донецької військової адміністрації Ігоря Мороза, на якому він докладно розповів про оперативну ситуацію в області. Про основні питання, порушені на брифінгу, повідомляє кореспондент ТК «Орбіта».

Ігор Мороз наголосив, що в області посилюється контроль за використанням бюджетних коштів.

«З 10 жовтня керівники всіх рівнів військових, військово-цивільних адміністрацій, органів місцевого самоврядування повинні повідомляти про наміри провести закупівлі будь-яких товарів, робіт, послуг. Обласна військова адміністрація дивиться стосовно напрямків використання, доцільності, вартості», – зазначив Ігор Мороз.

Окрім цього, за його словами, підготовка до опалювального сезону знаходиться на завершальній стадії. Котельні, об'єкти житлово-комунального господарства та соціальної сфери готові на 100%. Наразі розробляються заходи на випадок відключення електроенергії. 

«У цьому опалювальному сезоні ми маємо 12 тисяч 918 домогосподарств, в яких проживають соціально незахищені люди. Вже маємо рішення з приводу допомоги наших міжнародних партнерів щодо забезпечення цієї категорії населення деревиною, брикетами, пелетами», – констатує Ігор Мороз. 

Для громад, розташованих біля лінії фронту та позбавлених водо-, газо- та електропостачання, за кошти обласного бюджету буде придбана деревина, яку доставлятимуть прямо на подвір’я до мешканців.

Унаслідок бойових дій багато об’єктів водопостачання зруйновано. У прифронтових громадах воно взагалі відсутнє, а в решті, зокрема Покровській, спостерігаються часті перебої з водою. «У Покровської групи міст центру нашої області немає того джерела, яке вона мала до війни, а саме Південнодонбаського водогону. Тому вирішуємо це питання, задіючи альтернативні джерела водопостачання», – зазначив Ігор Мороз.

Він також додав, що за програмою «єВідновлення» до реєстру пошкодженого майна внесено інформацію про більш ніж 18 тисяч об'єктів. Наразі програму розширено. Тепер, окрім компенсації за пошкоджене майно, громадяни можуть отримати державну допомогу за знищене житло.

«Станом на початок жовтня, громадянами Донецької області подано 229 заяв про надання компенсації за знищене майно шляхом видачі житлового сертифіката. Комісіями прийнято 34 рішення про надання компенсацій на суму майже 39 млн гривень», – підкреслив Ігор Мороз.

За приблизними оцінками, на підконтрольній території Донеччини залишається близько 520 тисяч громадян. Їм Ігор Мороз нагадує про можливість евакуації. Раз на вісім днів курсує евакуаційний потяг до Житомирської області.

Детальніше про евакуацію, готовність до зими та програму «єВідновленя» – в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше Pokrovsk.news розповідав про ситуацію на Авдіївському напрямку.