У агрофірмі «Лисівська» розпочато збір достиглого льону. Про це повідомив директор сільгосппідприємства Микита Кеба.

За його словами, цього року агрофірма засіяла цією культурою близько 240 гектарів. Уперше льон тут висіяли три роки тому – як альтернативу соняшнику. 

«У нас були дуже посушливі роки. У соняшника була врожайність в районі 15 центнерів, і ціна на той момент була близько 8 гривень за кілограм. Тоді ми прийняли рішення: чому б не сіяти льон, який дає в середньому 12 центнерів урожайності, але ціна вдвічі вища, ніж у соняшника», – розповідає Микита Кеба.

За словами керівника агрофірми, льон гарно почуває себе на Донеччині. Врожайність залежить від погодних умов: наприклад, минулого року збирали по 8 центнерів з гектара, а цього – по 15, бо дощів було більше. 

Після цієї культури земля доволі пухка, а отже, можна не обробляти ґрунт і відразу сіяти інші зернові. Збір льону завершується зазвичай в серпні – першій половині вересня, що дає змогу розпочинати на цих площах ранню посівну озимих. Агрофірма «Лисівська» використала цьогоріч олійний сорт льону, тож зібране піде на олію та для кондитерської галузі.

Детальніше про збір врожаю та особливості льону – в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше повідомлялося, що аграріям Донеччини доводиться збирати врожай під обстрілами.