На Донеччині в селі Торське виявили випадок ураження свиней африканською чумою. У цьому та прилеглих населених пунктах ввели карантин. Про це розповів завідувач протиепізоотичного відділення Покровської районної державної лікарні ветеринарної медицини Роман Мельник.

За його словами, вірусне захворювання небезпечне для свійських і диких свиней.

«Вірус розповсюджується найчастіше при контакті тварин або через продукти забою. Наприклад, вполювали дикого кабана, хворого на африканську чуму свиней, додому прийшли, там недоїдки кинули чи скормили свійські свині. Це фактор передачі вірусу – домашні тварини тоді захворюють і гинуть», – розповів Роман Мельник.

Летальність у свиней від африканської чуми майже стовідсоткова. Схем лікування та дієвих вакцин наразі не розроблено. Згідно з інструкцією, в разі виявлення недуги усе поголів’я треба спалити. Для людського організму вірус не несе прямої загрози. Його головна небезпека саме для сільського господарства.

Наразі хворобу виявили в населеному пункті, від якого нас віддаляє напряму приблизно 60 кілометрів. Але загроза занесення вірусу африканської чуми є, бо він дуже живучий в природі: може зберігатися до пів року. А при морозах взагалі консервується і, наприклад, у заморожених свинячих субпродуктах зберігається до двох років.

Детальніше – в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що в січні було виявлено сказ у домашньої кішки в Покровську.