У Добропільській громаді відбулася чергова місія зі стерилізації безхатніх тварин. Протягом 2023 року в громаді було організовано чотири таких акції, в результаті яких було стерилізовано 700 тварин. Деталі дізнавалась знімальна група ТК «Орбіта».

Місія триває близько тижня, для кожного міста відведено окремий день.

З тваринами працюють ветеринари з Харківщини. Вони вже півтора року займаються волонтерською ветеринарною діяльністю, останнім часом працюють в містах Донецької області. Ветеринари кажуть, що їх діяльність можлива завдяки допомозі міжнародних партнерів.

«Литовська організація «GGI», а також їхні партнери з Чехії вже рік допомагають нам їздити з нашими місіями», – каже лікар-ветеринар Ярослав Шумило. 

У складі місії подорожує пес Шарапов, який багато пережив за час війни.

«Його нам привезли військові з гарячої точки. Сказали, що він контужений. Він був абсолютно асоціальним, не міг контактувати ані з тваринами, ані з людьми. Тому ми стали його брати з собою, щоб соціалізувати, і він відчув себе членом спільноти», – розповів ветеринар.

Котів з Білозерського привезли люди, які їх підгодовують. Місцева зооволонтерка Людмила виявляє місця скупчення безхатніх тварин та займається інформаційною роботою в місті.

Ветеринари підкреслюють, що стерилізація – це найбільш гуманний спосіб регулювання чисельності тварин, до того ж, єдиний законний.

«Ніякі відстріли, ніякі отруєння вже недопустимі, за це передбачена кримінальна відповідальність», – зазначив Ярослав Шумило.

Добропільська зооволонтерка Вікторія каже, що без зміни свідомості людей навіть закони не зможуть розв'язати проблему безхатніх тварин. Вона доглядає за чотирилапими з 2011 року і помітила, що у місті стало менше безхатьків. Але з початком великої війни та евакуації вуличних тварин знову помітно побільшало.

Вікторія має великі плани на цей рік і каже, що роботу з тваринами буде продовжено. Однак додає: якщо люди не перестануть робити з чотирилапих безхатьків, буде дуже важко розірвати це коло.

Детальніше – в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що в холодну пору року водіям слід оглядати автівку перед початком руху, адже під капот чи на колеса можуть залізти коти.