У навчальному центрі «Метінвест Покровськвугілля» продовжують якісну підготовку кваліфікованих кадрів. Тут допомагають опанувати 45 поверхневих та 13 підземних професій. Отримати необхідні знання з гірничої справи прагнуть чимало жінок. Про це розповіла начальниця відділу навчання та розвитку персоналу ПРАТ «ШУ «Покровське» Лариса Батрух.

Навчання майбутніх машиністів підземних установок триває з восьмої ранку до третьої дня. 45 днів йде на те, щоб опанувати професію. Найбільше в групі дівчат.

«Дівчата будуть працювати на дільниці конвеєрного транспорту – усі чотири. 17 діб триває професійне навчання, 10 діб – спеціальне: це охорона праці, пожежно-технічний мінімум, газодинамічні явища. Потім вони підуть на практику, яку будуть проходити 18 днів на своєму робочому місці, під землею», – розповіла Лариса Батрух.

Юлія Коба мала досвід роботи шкільним психологом.

«Поки була в декретній відпустці, вирішила здобути ще й гірничу спеціальність. Здобула – так і лежав цей диплом. Прийшов час пробувати щось нове, щось змінити. За моєю спеціальністю не дуже зручний графік. Встала в резерв, мені зателефонували і сказали, що є набір на навчання жінок підземним спеціальностям», – каже Юлія Коба.

Навчальний центр «Метінвест Покровськвугілля» вже місяць як повернувся в рідні стіни. Приміщення тут досить просторі, є сучасні інтерактивні дошки, корисна література. Для учнів розробили курс змістовних лекцій, аби максимально ефективно ознайомити з різними видами техніки, правилами її безпечної експлуатації та ремонту.

Завдяки центру жінки можуть стати машиністками з ремонту та прання спецодягу, гірничими поверхні, операторками очисних споруджень, аварійно-газового захисту, машиністками конвеєру та крану – і це неповний перелік.

«З гірництвом ніколи справи не мала – у мене була зовсім інша робота. Проте на цьому підприємстві працював чоловік – захотілось наслідувати його приклад. Вже третій рік він на фронті, а мене дуже підтримав, каже, що пишається. Вважаю, що нам, жінкам, треба бути на підхваті у наших шахтарів, трішки їх змінювати», – розповіла Марина Залужна, яка влаштовується працювати в шахтоуправління «Покровське».

Практичні навички отримують на спеціальному полігоні навчального центру, який є повною імітацією прохідницького забою та видобувної лави.

«Наш полігон облаштований агрегатами та машинами , які можуть наочно показати нашим учням, з чим вони зіштовхнуться в шахті. Це обладнання раніше працювало під землею, зараз допомагає нам тут. Все справжнє, в робочому стані, і це добре, адже максимально наближено до реалій. Щоправда, можливо, сам конвеєр тут трохи менший, і ширина стрічки в шахті може бути більша. Даємо можливість ознайомитися з технікою, увімкнути конвеєр чи прохідницький комбайн», розповів майстер виробничого навчання Віктор Поліпас.

Присутні на полігоні обов’язково в спецодязі та касках. Учням детально розповідають, що і як саме працює. Вони з цікавістю випробовують обладнання під пильним наглядом майстрів.

«Усього декілька днів навчання – а я вже встигла посидіти в кабіні такого шахтарського транспорту. Дуже цікаво, я захоплена і насправді здивована. Спочатку було страшнувато, але нічого – наступного разу я буду вже більш підготовлена», розповідає Діана Цибульник.

Ростислав Саган – одногрупник дівчат. Він каже, що відвідує заняття сумлінно і вже чекає, коли візьметься за виконання обов’язків. 

«Мене покликав на підприємство мій друг. Він вже рік працює у шахті, до цього був співробітником збагачувальної фабрики «Свято-Варваринська». Завжди добре відгукувався про «Метінвест», про умови праці, тож вирішив влаштуватись і я. Поки подобається», розповів Ростислав Саган.

Є групи індивідуальні, розраховані на тих, хто не може підлаштувати свій графік. Весь час навчання обов'язково буде відображений у трудових книжках та увійде до пільгового стажу.

«У перший день вони прийшли, сіли за парти – і вже отримують заробітну плату», – зазначає Лариса Батрух.

За її словами, попри досить напружену ситуацію в регіоні, усі викладачі працюють, готують нові кадри. Компанія «Метінвест» не припиняє набір на роботу – тут завжди раді ініціативним та завзятим працівникам.

Детальніше – в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше Pokrovsk.news розповідав про роботу відділу найму компанії «Метінвест» у Покровську.