13 років тому в Донецькому степу розпочали будівництво нової шахти. Зроблено вже дуже багато, до закінчення ще майже два роки. З ходом будівництва ознайомилася знімальна група телекомпанії «Орбіта».

Спеціалісти, які прийшли на будівництво в 2011 році, працюють і досі.

«Особисто я починав тут працювати в голому полі. Увесь комплекс стволів – два стволи – пройдені за моєї участі», – розповів бригадир стволовиків Шахтобудівельної компанії №1 Андрій Бугаєвський.

Дикий степ перетворювався на промисловий майданчик, який поступово ставав справжнім підземним і наземним комплексом сучасної шахти. Планові роботи передбачали виконання надшахтної будівлі повітроподавального стволу і монтаж калориферів для підігріву повітря, що надходить у шахту. Процес тривав з весни і до початку опалювального сезону.

«Ми, шахтобудівники, включаючи Шахтобудівельну компанію, Шахтобудмонтажне управління №1, впоралися з цим видом робіт, як і в попередні роки. Ви бачите за моєю спиною комплекс, який з початку опалювального сезону запрацював – повітря обігрівається», – розповів генеральний директор шахти «Свято-Покровська №3» Дмитро Новік.

Навесні демонтували всі тимчасові калорифери, і почалось зведення будівлі повітроподавального стволу. Ці сандвіч-панелі використали в Україні вперше. Готову споруду оснастили калориферним комплексом.

«Було поставлене завдання до початку опалювального сезону запустити систему обігріву ствола калориферами. Ми виконали монтаж калориферів у кількості 35 штук, обв'язали трубопроводами – близько 300 метрів. Змонтували, дали вчасно, ствол обігрівається. Своє завдання ми виконали», – розповів начальник дільниці №8 ШБМУ №1 Євген Сердюк.

Під землею в біляствольному дворі проходять потрібний вузол, стелять рейсовий шлях, а на поверхні працюють над будівлею для підйомної машини. Для цього демонтують прохідницьке обладнання, яке вже виконало свою функцію. Вага кожної деталі вражає.

«Було завдання щодо демонтажу підйомної машини. Виконали демонтаж лебідок – одна лебідка важить 45 тонн. Її зняли, вивезли на місце подальшого складування, щоб потім використати на нових об'єктах. Підйомна машина, мабуть, тонн близько 60. Нині вивозимо, демонтуємо», – каже Андрій Бугаєвський.

Тут все важке, бо капітальне, зроблене на роки. Так, будівля, оснащена калориферами, без врахування сандвіч-панелей важить понад 80 тонн. На будівельному майданчику кипить робота при працюючому спуску в шахту. За планом, на монтаж теплотраси відводиться місяць, виконання інших робіт – теж в найближчий термін.

«Ми маємо завдання виконати систему опалення в надшахтній будівлі, щоб людям було тепло», – повідомив Євген Сердюк.

Капітальне будівництво для будь-якого великого промислового підприємства – це той лакмусовий папірець, що говорить про перспективи. Така політика довгострокових капітальних робіт – це вклад в підтримку потужностей підприємства, збільшення обсягів отримання продукту і, як наслідок, ринкова конкурентоспроможність.

«Жодного дня ми не зупиняли капітальне будівництво 11 блоку для шахтоуправління. І на сьогоднішній день ми вже маємо захищену програму фінансування на 2024 рік», – розповів Дмитро Новік.

Завершення всіх робіт планують на кінець 2025 року. Детальніше – в сюжеті ТК «Орбіта».