Тільки від того, де ти поставиш кому, залежить екологічна безпека твоєї країни!

З року в рік спекотна та сонячна погода не залишає рятувальникам сил та часу подумати про відпочинок, а змушує під пекельним сонцем ліквідувати пожежі на відкритих територіях, в лісах, полях…І все - через зухвале ставлення до правил пожежної безпеки громадян під час пожежонебезпечного періоду!

Особливу увагу рятувальники звертають на безпечний відпочинок у лісових масивах.

Чому вкрай складно загасити лісову пожежу

Зазвичай лісові пожежі через недбале ставлення відпочиваючих починаються у місцях, де не одразу можна побачити вогонь. Поряд з такими місцями зазвичай відсутні джерела водопостачання. Ситуацію ускладнює також те, що вогонь сухою травою та хвойною підстилкою під дією вітру поширюється з неймовірною швидкістю, а зупинити вогонь, що набрав силу, буває дуже непросто.

Дії при виявленні пожежі в лісі

  • Не панікуйте та не тікайте від полум’я, що швидко наближається у протилежний від вогню бік, а долайте крайку вогню проти вітру, закривши голову й обличчя одягом.
  • З небезпечної зони, до якої наближається полум’я, виходьте швидко, перпендикулярно напрямку розповсюдження вогню.
  • Вийшовши з осередку пожежі, повідомте місцеві органи влади та аварійно-рятувальну службу за телефоном «101» про місце, розміри та характер пожежі.
  • Якщо втекти немає можливості, вийдіть на відкриту місцевість або увійдіть у водойму; дихайте через змочену тканину, максимально наблизившись до землі, повідомте про своє місцезнаходження рятувальні служби.

Пам’ятайте та додержуйтеся простих правил безпечного відпочинку у лісі. Бережіть себе!


ДПРЗ-9