Раніше на місцевих виборах могли проголосувати лише ті, хто мав офіційну реєстрацію в тому місті, в якому буде голосувати. Тепер відповідно до вимог Виборчого Кодексу України можна змінити виборчу адресу, яка відмінна від зареєстрованого місця проживання («прописки» в паспорті). Але якщо вибори відбудуться 25 жовтня, то змінити місце голосування можна тільки з 1 липня до 9 вересня 2020 року, тобто не пізніше ніж на п’ятий день з дня початку виборчого процесу або у міжвиборчий період.

Що таке виборча адреса та кого стосується нововведення

Виборча адреса – це адреса, за якою зареєстровано місце проживання людини. Тобто маєш офіційну реєстрацію (прописку) в Слов’янську – можеш обирати мера та депутатський корпус в цьому місті.

Але є багато людей, які можуть постійно мешкати не за місцем реєстрації: переселенці, трудові мігранти, студенти тощо. Всі вони користуються благами та інфраструктурою тих міст, де мешкають. Ходять там на роботу, водять дітей до дитсадків чи шкіл, платять податки, можуть орендувати чи мати власне житло.

Тому виборчий кодекс закріпив можливість «прив’язати» виборчу адресу до фактичного місця проживання виборця, а не лише до місця офіційної реєстрації.

Як та коли можна змінити виборчу адресу

Якщо виборець хоче проголосувати не за місцем реєстрації, то йому потрібно змінити виборчу адресу не пізніше 5 дня з початку виборчого процесу. Зробити це можна лише у визначений законом строк – з 1 липня по 9 вересня (дати визначені при умові, що місцеві вибори відбудуться 25 жовтня).

Чому в такий строк? Тому що 1 липня набувають чинності зміни до Закону «Про Державний реєстр виборців», а 9 вересня – це п’ятий день з початку виборчого процесу. Заяви про зміну виборчої адреси, що будуть подані пізніше ніж на п’ятий день з дня початку виборчого процесу, розглядатись не будуть.

Куди звертатися за зміною виборчої адреси

Звернутися необхідно до відділу ведення Державного реєстру виборців (ДРВ). Зробити це можна:

  • самостійно;
  • за допомогою уповноваженої особи – тобто потрібна нотаріально посвідчена довіреність, де прописані конкретні повноваження від виборця такому представнику;
  • онлайн через електронний кабінет виборця на сайті Державного реєстру виборців з використанням цифрового електронного підпису.

Знайти адресу та контактний телефон свого Держреєстру можна на сайті, обравши відповідне місто.

Які документи необхідно подати для зміни виборчої адреси

Виборець, який фактично мешкає в Краматорську, Слов’янську чи Бахмуті, може це довести, надавши до ДРВ хоча б один з наступних документів, передбачених Виборчим кодексом України:

  • договір оренди житла чи права власності на житло за адресою, яку виборець просить визначити його новою виборчою адресою;
  • документ, який підтверджує ведення підприємницької діяльності;
  • довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи;
  • свідоцтво про шлюб з зареєстрованим за адресою, яку виборець просить визначити його новою виборчою адресою;
  • документ, що засвідчує здійснення виборцем догляду за особою, місце проживання якої зареєстроване відповідно до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» за адресою, яку виборець просить визначити його новою виборчою адресою.

Обмеження щодо зміни виборчої адреси

Зміну виборчої адреси можна здійснювати не частіше, ніж 1 раз на півроку. Тобто якщо виборець звертається до Держреєстру виборців, скажімо, 5 серпня 2020 року, то повторно змінити виборчу адресу він може не раніше 5 лютого 2021 року.

Голосування без прописки

11 червня Центральна виборча комісія одноголосно (16 голосів «за») прийняла Постанову «Про Порядок визначення виборчої адреси виборця, який не має зареєстрованого місця проживання». Тепер голосувати можуть виборці, які ніде не прописані. Процедура отримання виборчої адреси в такому випадку, як зазначена вище: звернення до Державного реєстру виборців і надання документу, що посвідчує фактичне проживання в конкретному місті.

Антикризовий медіа-центр