Головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний у неділю пояснив, що зі взяттям на військовий облік жодних змін у житті українських жінок не буде, а що стосується зборів військовозобов’язаних, розглядається можливість ввести перехідну норму, що на навчання жінки будуть убувати винятково за бажанням, пише УНН.

«Хочу заспокоїти співгромадянок. По-перше, не йдеться про призов чи обов’язкову мобілізацію жінок до війська, як про це вже заявляють деякі ЗМІ. По-друге, готується такий порядок постановки на військовий облік, який дозволив би реалізувати дистанційно та онлайн якнайбільше процедур», - зазначив Залужний у Facebook.

З його слів, держава проводить антибюрократичну реформу, щоб людям не доводилося переносити папірці з місця на місце. «Це стосується також і чоловіків – цифровізація має модернізувати військовий облік в цілому», - додав він.

«Протягом наступного року всі процедури будуть відкалібровані таким чином, щоб для наших співгромадянок, чиї спеціальності є в переліку для військового обліку, та їхніх роботодавців процес постановки на облік був максимально комфортним. Ми також плануємо ввести перехідну норму, що стосується зборів (навчань) військовозобов’язаних, а саме: на навчання жінки будуть убувати винятково за бажанням», - зауважив Залужний.

«По-третє, зі взяттям на військовий облік жодних змін у житті українських жінок не буде! Єдине – Збройні Сили просто знатимуть, які спеціалістки є в країні та можуть у крайньому випадку долучитись до оборони держави. Відповідний порядок обліку існував в Україні й раніше, починаючи з 1994 року, хоча майже не працював», - вказав Головнокомандувач ЗС України.

Залужний додав, що це також крок назустріч жінкам, які мають бажання проходити військову службу в ЗСУ, для уникнення зайвих процедур при займанні посади за своєю спеціальністю.

Доповнення

Днями з’явився наказ Міністерства оборони щодо суттєвого розширення переліку професій, який зобовʼязує жінок стати на військовий облік. Перелік, затверджений наказом Міноборони, охоплює сотні спеціальностей та професій. Так, у список додали медійників та комунікаційників усіх категорій — журналістів, операторів, піарників, видавців, бібліотекарів, перекладачів, медиків, аналітиків, фінансистів, науковців, менеджерів різного профілю, ветеринарів тощо.

23 грудня МОУ та ЗСУ вийшли на брифінг з роз’ясненнями щодо нововведень, які викликали чималий суспільний резонанс. За інформацією, що була озвучена на брифінгу, жінки мають стати на військовий облік до кінця 2022 року. Водночас не виключено, що ці строки будуть продовжені.

На облік мають стати всі жінки віком від 18 до 60 років, професії яких було визначено Міноборони і які є придатними для цього за станом здоров’я. Вагітність та наявність малолітніх дітей зобов’язання не скасовує.

У разі ж порушення правил військового обліку громадянки будуть змушені сплатити штраф до 1,5 тис. грн, а роботодавці — до 8,5 тис. грн.

Згодом стало відомо, що Міністерство оборони України має намір переглянути список професій для військового обліку жінок у бік зменшення.