Сьогодні, в День української писемності та мови, тисячі українців стали учасниками написання ювілейного, ХХ Радіодиктанту національної єдності.

Двадцять років тому Українське радіо започаткувало щорічну акцію, присвячену українській мові, – Радіодиктант національної єдності, повідомляє сайт osvita.ua. Уперше подію провели 24 травня 2000 року до Дня Кирила й Мефодія. Згодом традиційною датою написання радіодиктанту стало 9 листопада, День української писемності та мови. Радіодиктант не має на меті перевірки грамотності конкретної особи, а задуманий як своєрідний флешмоб – акція єднання навколо рідної мови, участь у якій може взяти кожен охочий.

Як повідомлялось раніше, цього року підготовку диктанту доручили трьом фахівцям. Автором тексту став відомий письменник і видавець Іван Малкович, науковою консультанткою проекту – докторка філологічних наук, професорка Лариса Масенко. Читала диктант відома акторка Римма Зюбіна. Спецпроект, організований Суспільним, стартував в студії UA:ПЕРШИЙ, а також в ефірі UA:Українське радіо та UA:Радіо Культура о 9:00. 

Найактивнішими учасниками флешмобу є школярі, студенти та викладачі навчальних закладів. Для студентів та фахівців Донецького національного технічного університету щорічне написання Радіодиктанту єдності також стало доброю традицією, якій цього року не завадив навіть карантин.

Як повідомила провідна бібліотекарка університету Наталя Фролова, зазвичай студенти та викладачі збиралися у читальному залі бібліотеки та разом писали диктант. Але цього року формат флешмобу було змінено.

«Ми зробили захід у Фейсбуці, розмістили необхідну інформацію на сайті університету та запросили до онлайн-написання диктанту через платформу ZOOM, – розповіла Наталя Фролова. – Відгукнулася університетська спільнота та мешканці міста».

Зі слів Наталі Фролової, до флешмобу, що влаштували фахівці ДонНТУ, приєдналися близько 20 осіб. Окрім студентів та викладачів, у написанні диктанту в режимі онлайн-конференції взяли участь представники громадськості Покровська та навіть ті, хто останнім часом проживає за межами країни.

Рівно о 9.30 з колонки зазвучав голос Римми Зюбіної, яка розпочала повільно, з розстановками промовляти текст диктанту. Головна тема твору – чи зможуть гаджети повністю замінити паперову книжку, та чи можна взагалі їх зрівнювати. 20 хвилин – й диктант завершено.

«Диктант цікавий – це наша бібліотечна тема, книжкова, – ділиться враженнями Наталя Фролова. – Та взагалі суспільно важлива тема, в якій є про космос, про сучасність, про тенденції та побоювання людей, чи залишиться паперова книжка, чи вона взагалі потрібна. Диктант достатньо складний, щоб перевірити свої знання з нового правопису. А найбільша користь від написання - коли ми робимо роботу над помилками, вагаємося, чи правильно написали, шукаємо правила».

Текст диктанту оприлюднять на сайті UA: Українське радіо 11 листопада об 11:00. До цього написаний диктант можна відправити на перевірку: паперовим листом – за адресою м. Київ, вул. Хрещатик, 26, 01001 (дата відправки не пізніше 10 листопада) чи на скриньку rd@ukr.radio (до оприлюднення тексту).

Усі надіслані тексти перевірить спеціальна фахова комісія. Роботи, написані без помилок, отримають подарунки від партнерів проекту. Результати оголосять упродовж 1-2 місяців залежно від кількості отриманих листів.