Під час війни шахраї не припиняють свою злочинну діяльність, позбавляючи громадян останніх коштів для існування. Загалом від початку року зареєстровано понад 1500 повідомлень про шахрайства – повідомляють у поліції Донецької області.

За цей період аферисти виманили у громадян понад 31 мільйон гривень. Найбільші суми люди втратили, намагаючись придбати автомобілі через інтернет.

«Щотижня до поліції звертається від 20 до 30 громадян із заявами про шахрайські дії. Від початку року в області відкрито 615 кримінальних проваджень за фактами шахрайств, у 98 випадках зловмисникам вручені підозри, а 91 кримінальне провадження вже спрямовано до суду», – повідомили в поліції.

Одним з найпоширеніших способів шахрайства на Донеччині є афери під час покупки товарів через інтернет. З початку року зареєстровано 110 таких випадків. Намагаючись придбати товар, довірливі громадяни перераховують «продавцям» чималі суми грошей. В результаті залишаються і без замовлення, і без коштів.

Не менш популярним є викрадення коштів із банківських карток, яке злочинці здійснюють під виглядом працівників банка. В поліції Донеччині зафіксовано 101 таке звернення.

«Однією з ошуканих за такою схемою стала мешканка Краматорська. Потерпілій зателефонував невідомий, який представився працівником банку. Незнайомець повідомив, що для збереження грошей треба їх тимчасово перевести на іншу картку. Заявниця погодилася і переказала понад 16 тисяч гривень зі свого банківського рахунку на картку, яку повідомив «працівник банку». В результаті втратила всі свої заощадження», – розповіли в поліції.

Жертвами аферистів часто стають військовослужбовці та їхні рідні. Шахраї наживаються на продажу бійцям неіснуючих автомобілів, амуніції, виманюють гроші під приводом допомоги в розшуку безвісно зниклих захисників тощо.

Нещодавно військовослужбовець втратив понад 140 тисяч гривень, які перерахував незнайомцю в якості передоплати за купівлю автомобіля. Бажану автівку захисник так і не отримав.

Правоохоронці закликають – відчувши небезпеку або потрапивши у нестандартну ситуацію, будьте пильними та керуйтесь здоровим глуздом. Декілька порад, які можуть допомогти вам захистити себе від шахрайських дій:

  • Надійно зберігайте та не розголошуйте PIN-код до своєї платіжної картки. Регулярно змінюйте PIN-код. При введенні PIN-коду обов’язково прикривайте клавіатуру, щоб його неможливо було зчитати за допомогою встановленої шахраями мікровідеокамери.
  • Створіть складний пароль до електронної пошти, соцмереж та інтернет-банкінгу. Складний пароль може містити 8 і більше символів, прописні та малі літери, цифри та спеціальні символи. Створюйте унікальний пароль для кожного сервісу. Не використовуйте загальновідомі комбінації паролів або особисту інформацію.
  • Не розголошуйте усі реквізити платіжної картки та контролюйте рух коштів на рахунку. Тримайте в секреті цифри на зворотній стороні картки, коди (одноразові паролі) банків та мобільних операторів. Підключайте SMS-сповіщення стосовно операцій з платіжною карткою. Виберіть iндивiдуальнi лiмiти на операції з вашою платіжною карткою. Використовуйте віртуальну картку для розрахунків в Інтернеті.
  • Купуйте онлайн на перевірених сайтах.

Будьте обережними та не дозволяйте аферистам вас  ошукати – закликають у поліції.