Президент Володимир Зеленський відповів на петицію про запровадження кримінальної відповідальності за «примусову вакцинацію». Відповідь опубліковано на сайті президента, пише Ліга.

Петиція з вимогою «терміново ввести кримінальну відповідальність» у вигляді позбавлення волі терміном від трьох до п’яти років за «примусову вакцинацію» була розміщена на сайті президента 12 серпня 2021 року. Автор закликав прирівняти до поняття «примусова вакцинація» загрози звільненням і недопуск до роботи невакцинованих співробітників. Він також закликав дати громадянам право самим вирішувати, чи потрібно їм щеплюватись. Петиція набрала понад 25 000 підписів, необхідних для розгляду президентом.

У своїй відповіді Зеленський поінформував, що звернувся до спікера Ради і прем'єра з проханням організувати обробку викладених у петиції пропозицій і проінформувати про результати.

Президент зазначив, що в трудовому законодавстві встановлено гарантії захисту прав працівників від неправомірних дій роботодавців. Передбачено кримінальну відповідальність за незаконне звільнення з особистих мотивів, а також за інше грубе порушення трудового законодавства.

Водночас, посилаючись на Конституцію, Зеленський повідомив, що громадяни зобов’язані піклуватися про своє здоров'я і «не шкодити здоров’ю інших», а в передбачених законодавством випадках українці мусять проходити профілактичні медогляди і робити щеплення.

У відповіді також йдеться, що для запобігання поширенню інфекційних захворювань обов’язковим профілактичним щепленням підлягають працівники окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких може призвести до зараження і поширення інфекційних хвороб.

Крім того, законодавство передбачає, що у разі загрози виникнення особливо небезпечної інфекційної хвороби або масового поширення на відповідних територіях та об’єктах може проводитися обов’язкова вакцинація за епідемічними показаннями.