Президент України Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до закону України "Про запобігання корупції" щодо викривачів корупції" № 198-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 17 жовтня. Про це з посиланням на прес-службу президента повідомляє 112 Україна.

Повідомляється, що завданням документа є вдосконалення законодавства України у сфері викривачів корупції з метою узгодження з міжнародними стандартами та кращими практиками.

"Цей закон визначає правовий статус викривачів - людей, які повідомили про вчинення корупційного або пов'язаного з корупцією правопорушення, а також встановлює права, гарантії та механізми захисту цих осіб та осіб, прирівняних до них", - йдеться в повідомленні.

Також наголошується, що закон встановлює умови для розкриття інформації про корупцію, нормує порядок розкриття інформації викривачем корупції, звільнення від юридичної відповідальності викривачів корупції за розкриття інформації про корупційні чи пов'язані з корупцією правопорушення, а також забезпечення державного захисту викривачів корупції, зокрема захисту їхніх трудових прав.

У Зеленського також підкреслили, що закон дозволить створити нову ефективну систему запобігання корупції на основі міжнародних стандартів, що сприятиме зниженню рівня корупції в державі, а відтак – розвитку економіки і зростанню добробуту громадян.