У фермера з Покровського району Олександра Кеби серед баштанних, плодових дерев та горіхів, росте і шість сотень кущів відбірного винограду. Спокійно знаходитись у винограднику він не може – очі весь час бачать те, що можна підправити.

«Оце вже пасинкується – мені це не дуже подобається, – каже пан Олександр, обрізаючи зайве листя. – Кожен зайвий пагін – крадій солодких речовин з ягід, а надмірне листя заважає сонячним променям пробиватися до грон».

Рік, що минає, видався дуже важким для виноградарів. Через велику кількість дощів довелось багато боротись з хворобами. Аби вчасно помітити негаразди, які можуть спіткати рослину, біля кожного ряду винограду росте кущ троянд.

«Квіти висаджені для того, щоб визначитись із шкідником, який може уразити виноград, - розповідає виноградар Віктор. – Припустимо, якщо помітили на трояндах попелицю, треба обробляти від неї і виноград».

А ще виноградарі вимірюють рівень цукру у винограді, аби в подальшому приготувати найкращі крафтові купажовані вина. Сортів солодкої ягоди тут близько шістдесяти. Більшість - технічні, але є й столові. Шість років тому, започатковуючи виноградник, господар прагнув дослідити, який сорт найкраще почуватиметься на Донеччині.

Які саме сорти найбільше підходять для вирощування у кліматі Донецької області та про що мріє виноградар Олександр Кеба – дізнаєтесь із сюжету телекомпанії «Орбіта».