Завершились зйомки українського художнього фільму «Буча». Про це повідомили творці картини.

Художня драма «Буча», створена сценаристом та кінопродюсером Олександром Щуром та режисером Станіславом Тіуновим, заснована на реальних подіях, які мали місце у містах Буча, Ворзель та Гостомель під час російської окупації в лютому-березні 2022 року. Виробництвом фільму займається кінокомпанія LEVEL. 

Фільм розповідає історію порятунку місцевого населення Костянтином Гудаускасом – громадянином Казахстану, який знайшов притулок в Україні та оселився в Бучі. З початком російського вторгнення, завдяки своєму казахстанському паспорту, він має можливість проїжджати на окуповану територію та вивозити мирних жителів. Костянтин не тільки рятує людей, а й на власні очі бачить весь жах війни та окупації.

Зйомки фільму відбувалися в Київській області у березні та квітні 2023 року, а фінальні кадри були зняті у серпні на горі Говерла. На цей час триває етап постпродакшену, фільм планується завершити до весни 2024 року.

«У нас є дві головні мети. Перша – це протистояти російській пропаганді у всьому світі. Кіно – це один з потужних інструментів донесення меседжів світу. Якщо хтось думає, що всі у Європі, США знають достеменно, що у нас відбувалось, і вірять тільки нам, то, на жаль, він глибоко помиляється. Росіяни вже зняли й показують пропагандистські стрічки «Азовсталь. Освобождение» та «Свидетель» зі своєю версією подій у Маріуполі та Бучі. Є ймовірність, що світ надивиться російських фільмів та прийме їх наративи. Ми маємо доносити істину», – каже автор сценарію та продюсер фільму «Буча» Олександр Щур.

Друга мета авторів фільму – вшанувати пам’ять загиблих.

«Під час роботи над сценарієм ми зустрічалися з усіма героями або родичами загиблих. І перше, що ми питали – чи не проти вони розповісти свою історію для фільму і чи потрібен такий фільм. І всі вони відповідали: «Так, ми хочемо, щоб про це дізнались у всьому світі», – зазначає Олександр Щур.

Над створенням фільму працювали 80 спеціалістів, в зйомках взяли участь понад 120 акторів. Головні ролі зіграли відомий польський актор театру і кіно Цезарій Лукашевич та зірка українського кіно В’ячеслав Довженко. Серед учасників зйомок були такі відомі артисти, як Нікон Федотов, Олександр Печериця, Сергій Стрельніков, Анастасія Нестеренко, Артемій Єгоров, Сергій Смеян, Володимир Захаренков та інші, а також 700 акторів масових сцен.

Під час зйомок команду підтримували Міністерство оборони України, Генеральний штаб ЗСУ, Головне управління розвідки, Державна прикордонна служба, Національна поліція, Київська міськрада, Київська ОВА, а також українська кіностудія Film.UA Group,  яка також виступає в ролі копродюсера та дистриб'ютора стрічки.

Матеріали стрічки отримали підтримку на European Film Market Берлінського міжнародного кінофестивалю (Берлінале), кінофестивалі La Biennale di Venezia та Toronto International Film Festival. 8 жовтня робочі матеріали фільму «Буча» будуть показані на спеціальній події «Art against propaganda», що пройде в Університетському клубі в Нью-Йорку.

Раніше Pokravsk.news розповідав про мистецький проєктпроект «Культурний фронт», мета якого поліпшення психоемоційного стану жителів прифронтових територій Донеччини.