Мирноградський професійний гірничий ліцей чекає на абітурієнтів. Один з тих, хто вже вступив до навчального закладу – майбутній електрослюсар підземний, машиніст підземних установок Артем Яворницький. Для хлопця вибір робітничої спеціальності був очевидним. І він, як і інші учні ліцею, буде працювати в шахтоуправлінні «Покровське». 

«Знаю, що там проходять практику третій та четвертий курси. Вивчають усе, з чим вони будуть працювати надалі. І я теж думаю туди потрапити», – каже Артем.

Хлопець сам приніс документи до навчального закладу. Але цього року можна було так не робити. Документи приймають онлайн – достатньо заповнити форму на офіційному сайті ліцею.

«Цього року прийом документів триватиме до 1 листопада. Поки онлайн, а потім, думаю, ми зберемося та приймемо документи в абітурієнтів, – каже директорка Мирноградського професійного гірничого ліцею Олена Дубінець. – Будемо сподіватися, що набір буде не гіршим, ніж у минулому році. Адже робітничі професії зараз необхідні для того, щоб покращувати економіку нашої країни».

Вже працює на економіку, а також заробляє гроші, майбутній електрослюсар підземний, машиніст підземних установок Владислав Шушаков. Цього літа в нього оплачувана практика в шахтоуправлінні «Покровське». 

«Спочатку планую працювати в шахтоуправлінні «Покровське», проходитиму там практику. А далі час покаже, – каже Владислав Шушаков. – Ще планував піти вчитися за цією ж спеціальністю до Селидівського гірничого технікуму і рухатися далі за шахтними професіями».

Викликом сьогодення для тих, хто здобуває робітничу професію, є навчання онлайн.

«У нас такі професії, які потребують ще й практичних навичок, – зазначає старша  майстриня Мирноградського професійного гірничого ліцею Тетяна Трубіна. – І ми робимо все, щоб учні максимально могли отримати весь матеріал, який ми можемо надати».

Один із способів ще при навчанні попрацювати за спеціальністю – оплачувана практика в шахтоуправлінні «Покровське». Від підприємства завжди є замовлення на випускників ліцею.

«Абітурієнти йдуть на такі професії, як електрослюсар підземний, електрозварник, контролер зварювальних робіт, гірник підземний та машиніст підземних установок», – зазначає фахівчиня із взаємодії з навчальними закладами відділу навчання і розвитку персоналу «Метінвест Покровськвугілля» Олена Дунічева.

Виробничі та переддипломні практики оплачувані, заносяться в трудовий стаж. У компанії «Метінвест Покровськвугілля» існує ціла програма співпраці як з вищими навчальними закладами, технікумами, так і з професійними ліцеями. І за статистикою майже 80 відсотків випускників у рамках цієї програми стають працівниками підприємств «Метінвест Покровськвугілля».