Шахтарські міста Донеччини готуються до протестів. Через велику заборгованість по зарплаті гірники шахти «Україна» (ДП «Селидіввугілля») сьогодні відмовились спускатись у шахту, а працівники ДП «Мирноградвугілля» попередили владу та поліцію про можливі акції протесту.

Таку інформацію розмістив голова НПГУ Михайло Волинець.

«На шахті «Україна» (ДП «Селидіввугілля») гірники першої зміни відмовились спускатись у шахту на знак протесту через невиплату заробітної плати. Робітники другої зміни також залишились на поверхні», - повідомляє Волинець.

Станом на 1 грудня зарплатний борг перед працівниками ДП «Селидіввугілля» становив 195,13 млн грн.

У той же час Незалежна профспілка гірників України м.Мирноград сповістила місцеві органи влади та поліцію, що у разі, якщо найближчим часом не буде вирішене питання з погашенням зарплатної заборгованості перед гірниками, неврегульоване питання стабільної роботи ДП «Мирноградвугілля» - шахтарі держпідприємства 8 та 9 грудня будуть проводити мітинги та пікети на центральних вулицях Мирнограда.

Михайло Волинець пише, що неважко було передбачити, що цей стихійний протест таки станеться, щобільше – буде поширюватись на всі області, де є вугільні шахти, шахти з видобутку уранової руди, де теж є проблеми зі своєчасністю виплати зарплат.

«Закликаю владу негайно, не дивлячись на вихідні, на всі інші уявні причини, вжити всіх заходів для виплати зарплати, для забезпечення стабільної роботи підприємств та відновлення нормального морально-психологічного стану в трудових колективах!» - підсумував голова НПГУ.

Нагадаємо, законопроект про виділення 1,4 млрд гривень на виплату зарплати до кінця року та погашення існуючої заборгованості перед шахтарями народні обранці підтримали ще 4 листопада.