У Покровську вдалося частково відновити очні заняття із школярами та вихованцями дитсадків. Це стало можливим завдяки компанії Метінвест, яка профінансувала облаштування шести укриттів. Два таких об’єкти, приведення до ладу яких закінчили нещодавно, оглянув операційний директор Метінвест Холдингу Олександр Мироненко.

Він згадав, як під час своїх перших відвідин цих приміщень доводилось добре нагинатися та переступати через купи сміття. Тепер тут чисто, гарно та тепло. Укриття наповнені найнеобхіднішими меблями та шкільним обладнанням, сантехнікою для дітей та дорослих. Приміщення мають по два виходи. Для досягнення таких результатів проведено комплекс ремонтних робіт.

«Висота приміщення була невелика – 1 метр 50 сантиметрів. Тому доводилося викопувати в кожному приміщенні землю на глибину до метра, потім армувати, заливати бетон, виконувати вентиляцію, якої тут зовсім не було, повністю робити пожежну сигналізацію, електрику, санвузли. Приміщення були в занедбаному стані ще тому, що тут високий рівень ґрунтових вод, відсутність відмостки», – розповів директор ТОВ «Нові теплотехнології» Максим Лобинцев.


Укриття  облаштовані так, аби були максимально автономними. Тут є генератори, насосні станції та накопичувальні ємності для води. У компанії «Метінвест» переконані, що зараз укриття дуже важліві для підростаючого покоління Донеччини.

«Онлайн – це дуже добре спілкування, добре навчання. Але це не замінить дітям можливості безпосередньо, очі в очі, спілкуватися з викладачем, з вихователем та між собою. На мій погляд, це найбільш важливо і дає більше можливостей для навчального процесу», – зазначив Олександр Мироненко.

В укриттях почергово організовують уроки та інші заходи для дітей різного віку за згодою батьків. Графік занять розписано на кожен день.

«Ми маємо змогу організовувати освітні консультаційні пункти – в першу чергу для учнів початкових класів, адже ці діти взагалі дуже мало знаходились в школі, з урахуванням ковіду до війни. Також тут проходять заняття старшої дошкільної групи, тобто тут вихователі готують дітей до вступу до школи. На цьому тижні почала роботу школа підготовки першокласників», – розповіла начальниця Покровського міського відділу освіти Любов Воротинцева.

Облаштування укриттів дало змогу частково відновити позашкільну роботу та заняття для випускників із повторення матеріалу для НМТ. Проводять тут і психологічні заходи для дітей та батьків.

«Ворог наступає, але ми теж вживаємо заходів. Ми беремо участь у будівлі додаткових фортифікацій навколо міста, ми не опускаємо руки і продовжуємо працювати. На мій погляд, дуже важливо безпосередньо в місті облаштовувати безпечні умови – щоб були нормальні, теплі, чисті укриття, де зможуть перебувати на випадок якихось нештатних ситуацій і діти, і мешканці навколишніх будівель», – каже Олександр Мироненко.

Місцеві можновладці зазначають, що результати співпраці з соціально відповідальним бізнесом важливі для всієї громади.

«Хочу подякувати компанії Метінвест – соціально відповідальному бізнесу, який знаходиться на території Покровської громади – за те, що вони завжди простягають руку допомоги: і в плані розбудови якихось наших спільних соціальних проєктів, і в облаштуванні укриттів. Це те, що зараз дуже потрібно для дітей, щоб вони соціалізувалися і спілкувалися», – підкреслила заступниця начальника Покровської МВА Маргарита Ідрісова.

Міська влада звернулася до компанії Метінвест з проханням облаштувати ще два такі укриття в закладах, де це можливо з огляду на інженерні особливості будівель, і отримала згоду.

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що в Покровській КЛІЛ за підтримки компанії Метінвест облаштовують реабілітаційне відділення.