Заклади, що через скасування планових госпіталізацій не надаватимуть медичну допомогу, все одно отримуватимуть оплату за глобальним бюджетом. Про це повідомляє прес-служба НСЗУ.

Через адаптивний карантин у «червоних» зонах заборонили планові госпіталізації. Також внаслідок різкого зростання рівня захворюваності на COVID-19, такі обмеження Міністерство охорони здоров'я запропонувало ввести на території всієї країни. Однак заклади, що через скасування планових госпіталізацій не надаватимуть медичну допомогу, все одно отримуватимуть оплату за глобальним бюджетом, згідно з договором.

Попри скасування планових госпіталізацій, у лікарнях продовжать надавати медичну допомогу вагітним, роділлям та новонародженим, допомогу пацієнтам з онкологічними захворюваннями, паліативну допомогу, а також при інших невідкладних та термінових медичних заходах, якщо через їх перенесення існує значний ризик для життя або здоров’я. Наскільки значним є ризик для здоров’я у разі відкладення госпіталізації чи операції, визначає лікуючий лікар. Він же і видає направлення на послугу. Пацієнти, які потребують медичної допомоги, мають обов’язково її отримати.

На пакет «Хірургічні операції у стаціонарних умовах» з НСЗУ підписали договори 844 лікарні, 4 з них – приватні. На сьогодні НСЗУ виплатила цим закладам за хірургічні послуги понад 7 млрд грн у квітні-жовтні.

У межах пакета хірургічної допомоги для пацієнта безоплатно:

  • проведення хірургічних операцій з анестезією,
  • інструментальні та лабораторні обстеження,
  • післяопераційний моніторинг,
  • знеболення,
  • цілодобовий лікарський та медсестринський догляд,
  • медична реабілітація в гострому періоді,
  • лікарські засоби з Національного переліку,
  • харчування і перебування в стаціонарі.

Крім того, пацієнт безоплатно може отримати ліки та медичні вироби, які лікарня отримує через централізовані закупівлі. Щоб отримати хірургічну допомогу безоплатно, пацієнту потрібне направлення лікаря, з яким укладена декларація, або лікуючого лікаря. У невідкладному стані пацієнт може звернутись до лікарні без направлення, або викликати «швидку» за номером «103».