З 25 лютого в Україні вводиться в обіг нова банкнота номіналом 200 гривень. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Банкноти зразка 2007 та 2019 років перебуватимуть в обігу одночасно. Після введення в обіг нових 200-гривневих банкнот громадянам не потрібно обмінювати банкноти попереднього зразка на нові.

Новими банкнотами Національний банк заміщуватиме зношені та пошкоджені 200-гривневі банкноти зразка 2007 року. Поступово в обігу ставатиме більше нових 200-гривневих банкнот через заміну зношених.

Станом на 01.10.2019 кількість банкнот номіналом 200 гривень в обігу становила 632,5 млн штук (близько 22,5% від загальної кількості банкнот у готівковому обігу).

За дизайном 200-гривнева банкнота нового зразка наслідує нові сучасні банкноти номіналом 20, 100, 500 та 1000 гривень. На ній збережено основні зображення банкноти зразка 2007 року. Зокрема, на лицьовому боці розміщено портрет Лесі Українки, а на зворотному боці – зображення будівлі В’їзної башти Луцького замку. Портрет Лесі Українки переміщено у центр банкноти (раніше був з правого боку). Розмір нової банкноти не змінився – 75x148 мм. Кольорова гама та ж сама.

Захист нової банкноти 200 гривень у порівнянні з банкнотою зразка 2007 року удосконалено.

Зокрема банкнота має кілька нових інноваційних елементів захисту. Так, повертаючи банкноту в руках, легко перевірити її найсучасніший елемент захисту – оптично-змінний елемент SPARK, який має поступово змінювати колір.

Ще однин інноваційний елемент захисту – «віконна» захисна стрічка. Ця частково введена в товщу паперу полімерна стрічка містить цифрове зображення номіналу банкноти та тризуба – малого державного герба України. Якщо змінювати кут нахилу банкноти, спостерігається кінетичний ефект – змінюється напрям руху її фонового зображення.

Також покращено рельєфність елементів друку, у тому числі елементу для людей з вадами зору. Змінено й удосконалено ультрафіолетовий та інфрачервоний захист; серійний номер чорного кольору виконаний шрифтом зі змінною висотою знаків та розташований вертикально вздовж правого краю зворотного боку банкноти.