Постановою Кабінету Міністрів України від 14 квітня 2021 року № 420 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України» внесено зміни до Положення про порядок призначення житлових субсидій. Про це повідомляє пресслужба Донецької облдержадміністрації.

З 1 травня поточного року призначення житлових субсидій усім домогосподарствам здійснюватиметься лише за умови надання громадянами нових заяви про призначення та надання житлової субсидії та декларації про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії. Наразі Міністерством соціальної політики України підготовлено проєкт наказу «Про внесення змін до форм заяви про призначення та надання житлової субсидії у грошовій формі та Декларації про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії».

Після прийняття зазначеного наказу громадяни можуть подати нові заяву та декларацію за зареєстрованим місцем проживання (орендарі, внутрішньо переміщені особи за фактичним місцем проживання) до:

управлінь соціального захисту населення;

уповноважених посадових осіб виконавчих органів сільських, селищних, міських рад відповідної територіальної громади;

центрів надання адміністративних послуг.

Крім того, заява та декларація можуть бути надіслані поштою або в електронній формі через єдиний державний вебпортал електронних послуг «Портал дія» та офіційний вебсайт Мінсоцполітики України.

До заяви та декларації, за наявності, можуть бути додані копія договору про реструктуризацію заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, договір наймання (оренди) житла, інші документи, які можуть бути враховані для розгляду питання по суті.

При цьому, всім громадянам, які звернуться за житловою субсидією з травня по вересень 2021 року, таку державну допомогу буде призначено з травня 2021 року.

Виплата житлових субсидій з травня поточного року здійснюватиметься лише у готівковій формі.

Крім того, посилено майнові та запроваджено інші обмеження, які  враховують фінансове забезпечення домогосподарств. Зокрема, з травня поточного року субсидію не може бути призначено:

за наявності у будь-кого зі складу домогосподарства або у члена сім’ї особи зі складу домогосподарства у власності:

          більше ніж одного житлового приміщення;

          транспортного засобу молодше 5 років;

          більш ніж одного транспортного засобу молодше 15 років.

якщо будь-хто зі складу домогосподарства або член сім’ї особи зі складу домогосподарства протягом 12 місяців перед зверненням здійснив на суму понад 50 тис. грн:

        купівлю (земельної ділянки, квартири, будинку, цінних паперів, віртуальних активів, будівельних матеріалів, інших товарів довгострокового вжитку або оплатив будь-які роботи або послуги);

        платіж, що випливає з правочинів, за якими передбачено набуття майнових прав на нерухоме майно або транспортні засоби;

        внески до статутного капіталу товариства, підприємства, організації;

        благодійну діяльність (кошти);

        надання поворотної/безповоротної фінансової допомоги, позики;

          операції з купівлі безготівкової та/або готівкової іноземної валюти, а також банківських металів.

будь-хто зі складу домогосподарства або член сім’ї особи зі складу домогосподарства на 1 число місяця, з якого призначається субсидія, має на депозитному банківському рахунку кошти у сумі, що перевищує 25-кратний розмір прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня року, в якому призначається субсидія (56 750 грн).

Зазначені вище відомості щодо наявності майна та здійснення інших фінансових операцій мають бути викладені громадянами в декларації.

Зауважуємо, що рішенням Уряду скасовано діяльність та повноваження комісій, утворених місцевими органами влади, щодо прийняття рішення про призначення житлових субсидій в окремих випадках за наявності умов, за яких така субсидія не призначається.

Тож, у разі, коли за адресою домогосподарства зареєстровані лише непрацездатні особи, можна зробити відповідну позначку у заяві для призначення житлової субсидії на понаднормову площу житла.