Пролунав тривожний дзвіночок, а значить, зволікати не можна – вирішили депутати і відразу, спільно із заступником Покровського міського голови Світланою Макаровою, котра опікується питаннями освіти, ініціювали створення комісії з перевірки харчування у дитячих дошкільних закладах Покровська. Про це повідомляє пресслужба Покровської міської ради.

«На жаль, з’явилося таке прикре повідомлення від занепокоєних батьків, і депутати міської та районної ради від партії «Порядок» не змогли залишитися осторонь. Створили комісію і оглянули декілька дитсадків Покровська», - говорить депутат Покровської міської ради Юлія Гуріненко.  

До складу комісії, яку очолила заступник міського голови Світлана Макарова, увійшли депутати міської ради Наталія Полюшко, Сергій Моісеєнко, Юлія Гуріненко, депутат районної ради Наталія Гнатенко. Важливо зазначити, що деякі з цих депутатів мають відповідну освіту і досвід у сфері дошкільного виховання. На що звертали увагу під час перевірки: дотримання санітарно-гігієнічних умов у харчоблоці, різноманітність і збалансованість раціону маленьких мешканців громади, наявність необхідних матеріально-технічних умов для організації харчування.

Комісія побувала у дитячих садках №42 «Золотий півник», №2 «Росинка» та №11 «Чебурашка».

«Ми не ставили собі за мету бути «караючим органом». Перш за все хотіли об’єктивно вивчити та проаналізувати ситуацію з харчуванням у дитячих садках. Адже якщо є звернення від людей – треба на них реагувати», - говорить депутат міської ради Сергій Моісеєнко.

Результати перевірки були не на користь керівників дитячих установ. Звичайно, окремі норми були витримані: приймання продуктів здійснюється з окремого входу, у наявності сертифікати якості продуктів, у холодильниках у спеціальній тарі зберігаються добові проби страв, все технологічне обладнання хоч і не сучасного зразка, але в робочому, задовільному стані. Разом з тим, було виявлено цілий ряд не просто недоліків, а недопустимих фактів недбальства. І мова йде не лише про незадовільні умови зберігання продуктів (в коморах мішки з крупами на підлозі, в одній коморі - і сипучі продукти, і овочі; порушення товарного сусідства у холодильниках), а й в цілому про підхід керівництва освітньої галузі до організації харчування дітей дошкільного віку.

Справа в тому, що в дитячих садках встановлене триразове харчування з розрахунку, на яке з бюджету міста виділяється 36 грн. в день на одну дитину, але на момент перевірки, через недостатній запас продуктів, дітей годували на 15 грн. в день. Що можна подати на ці гроші? На сніданок – макарони і консервований кабачок… І це майже впродовж місяця. Останній підвіз продуктів здійснювався ще в грудні минулого року.

«Харчування організоване згідно з двотижневим, єдиним для всіх дитсадків, меню, складеним і затвердженим міським відділом освіти, - говорить Світлана Макарова. - Меню складено з порушеннями: страви не різноманітні, добові підсумкові калорії не відповідають нормам. У раціоні дітей відсутні такі продукти, як яловичина, сир, фрукти, молочна продукція. Ситуацію терміново потрібно виправляти».

Непокоїть той факт, що ані керівництво дитячих садків, ані очільниця міського відділу освіти не зробили нічого, аби виправити ситуацію. І, як наслідок, впродовж місяця вихованців дитячих садків тримали на «голодному пайку», не витримуючи ані норми калорійності, ані норми переліку продуктів, обов’язкових для включення до дитячого раціону, натомість зазначаючи у журналах недостовірну калорійність готових страв.

За результатами огляду комісією було складено акт, який передали до міської ради. Наразі триває перегляд існуючої системи організації харчування у дитячих дошкільних закладах, аби якнайшвидше усунути всі виявлені порушення.