Ви знали, що третина електроенергії в оселі використовується на освітлення, а один із найбільш «прожерливих» приладів – це електрочайник? YASNO розповідає скільки електроенергії споживають побутові пристрої і які звички допоможуть зменшити суму в платіжці за світло.

В середньому на освітлення використовується 65 кВт·год щомісяця.

Замініть неощадливі лампи розжарювання на енергоефективні LED-лампи YASNO Smart, які споживають на 80% менше електроенергії.

Потужний комп’ютер, що працює 3-4 години на день, за місяць «з’їсть» близько 45 кВт·год. Ноутбуки більш економні й зазвичай споживають майже втричі менше електроенергії за той самий час роботи.

Не залишайте техніку у «сплячому» режимі, щоб не витрачати енергію марно.

Холодильник – один із небагатьох приладів, що працює цілодобово. За місяць цей прилад споживає близько 30 кВт·год.

Відстань від холодильника до стіни має бути щонайменше 5 см – інакше перевитрата енергії сягне 30%.

До енергоємних приладів належить і пральна машинка – якщо вона працює 3 години на тиждень, за місяць «набіжить» 18 кВт·год.

Користуйтеся функцією «Відкладений старт» пральної машинки і періть за нічним тарифом. Нічний тариф діє для власників двозонних лічильників. З ним ви сплачуєте удвічі менше за електроенергію, спожиту з 23:00 до 7:00.

Електрочайник – невеликий прилад, але «прожерливий»! Його потужність в залежності від моделі – від 1000 до 3000 Вт. Якщо ви щодня вмикаєте чайник з середньою потужністю на 15 хвилин, за місяць пристрій споживає приблизно 11 кВт·год електроенергії.

Регулярно очищуйте чайник від накипу – це підвищить теплопровідність та зменшить витрати електронергії.

Трохи менше електроенергії – орієнтовно 9 кВт·год на місяць – використовує телевізор, якщо дивитися його по 3 години на день.

Обирайте сучасну техніку не менше класу «А» – вона енергоефективніша за старі моделі.

Праска та фен мають приблизно однакову потужність. Кожен із цих приладів, якщо використовувати годину на тиждень, за місяць споживає близько 6 кВт·год.

Вимикайте праску в перервах у прасуванні.

«На початку 1990-х одна родина користувалася в середньому трьома електроприладами. Зараз же в оселі може бути десятки пристроїв, що, звісно, впливає на рівень енергоспоживання. Ми в YASNO рекомендуємо способи зменшити суму в платіжці за світло без обмежень у комфорті. Один із таких – це енергоефективний набір Розумний Watt. Вже 40 тисяч родин на Донеччині користуються двозонним лічильником і щодня заощаджують на оплаті за електроенергію до 50%», – зауважив директор YASNO в Донецькій області Олександр Северін.

За підрахунками експертів YASNO, на ніч цілком реально змістити 50-70% електроспоживання. Допоможе в цьому функція «Відкладений старт», яка є у багатьох енергоємних приладів.