Головне управління Держпродспоживслужби в Донецькій області надало інформацію про ціни на продовольчі товари споживчого ринку Донецької області за січень 2020 року.

За даними Державної служби статистики України, а саме моніторингу динаміки цін на соціально значущі товари, за січень 2020 року на території Донецької області склалася наступна цінова ситуація.

Спостерігається зниження середніх цін у порівнянні до попереднього звітного місяця на рис на 2,8%, борошно пшеничне на 0,5%, крупу манну на 6,7%, пшоно на 4,4%, птицю тушку курячу на 5%, рибу морожену на 5,1% , сметану жирністю до 15% на 4,8%, сало на 10,3%, яблука на 2,4% та моркву на 19,4%.

Разом з тим збільшились середні ціни на такі продукти як на хліб пшеничний з борошна вищого ґатунку на 1%, хліб пшеничний з борошна першого ґатунку на 4,8%, крупу гречану на 6,8%, крупу ячну на 10,2%, яловичину на 0,1%, свинину на 2,5%, сири м’які жирні на 5,4%, яйця на 2,4% та масло вершкове на 1,4%.

Коливання (збільшення або зменшення) цін на продовольчі товари обумовлено насамперед дією сезонного фактору тобто влітку продукти харчування дешевші, оскільки ринок наповнюється продукцією виробництва домогосподарств, і пропозиція перевищує попит, а в осінньо-зимовий період навпаки стрімко скорочується виробництво, що призводить до збільшення цін.

Також великий вплив на ціни мають витрати, пов’язані з транспортуванням та виробництвом продуктів харчування, які враховуються в їх собівартості. У першу чергу йдеться про зміни тарифів та цін на електричну енергію, паливно-мастильні матеріали, а також зростання мінімальної заробітної плати.