Опалювальний сезон ще не почався, а літнє тепло вже зникло. Про декілька прийомів, які допоможуть зігрітися в холодній квартирі, написав T1.ua.

Утеплюємо себе

Головне правило – домашній одяг повинен бути не тільки теплим, але і багатошаровим. Нижній одяг регулює вологість тіла, верхній відповідає за теплоізоляцію. Тому уявляємо себе капустою і одягаємо футболку/нічну сорочку з бавовни, а зверху светр, толстовку, фланелеву або байкову піжаму. На ноги – дві пари шкарпеток, спочатку тонкі, потім вовняні. Не забуваємо і про теплі капці – наприклад, з вовни або штучного хутра. Оскільки ноги мерзнуть в першу чергу, ви швидше зігрієтеся. Фінальний штрих – плед. Вовняний зігріє краще всього, але не підходить для алергіків і коштує досить дорого. Альтернатива – плед з віскози або флісу.

Утеплюємо квартиру

Міняємо тонкі літні фіранки на щільні штори темних відтінків до самої підлоги. Вони стануть ще однією фортечною стіною між холодними вітрами за вікном і вашим будинком. Щілини у вікнах і дверях усуваємо за допомогою самоклеючих гумових стрічок, благо, можна легко підібрати будь-яку ширину і товщину. Вони зведуть ризик протягу до мінімуму. Також варто згадати досвід предків і покласти на підлогу товстий килим. Необов'язково звертатися до запасників батьків, бабусь і дідусів, можна придбати недорогий синтетичний. Альтернатива – килимок для ніг з підігрівом.

Утеплюємо ліжко

Грілки або пляшки з гарячою водою, загорнуті в рушник, можуть стати в нагоді і вдень, але вночі вони просто незамінні. За десять-п'ятнадцять хвилин вони зігріють ліжко перед сном, поки ви приймаєте теплий душ. Якщо переживаєте за свою безпеку, на ніч їх можна прибрати – свою справу вони все одно зроблять, ви заснете швидше на теплому простирадлі. Як альтернативу можна спробувати електричну ковдру з функціями автоматичного вимкнення та рівнями нагріву.

Зігріваємо себе

Регулярно підтримуємо організм гарячими напоями. Деякі прянощі теж допоможуть зігрітися, наприклад, імбир, перець, кориця, каррі, кардамон, гірчиця. Тому чай, каву і бульйони з відповідними добавками п'ємо протягом всього дня. А ось алкоголь дасть помилкове відчуття тепла, так що краще відмовитися від цієї ідеї. До речі, розігріє тіло і проста зарядка. Як тільки відчуєте, що вам стало тепліше, можна припиняти вправи.

Змінюємо локацію

На кухні зазвичай тепліше через періодично працюючу плиту і електрочайник, до того ж вона менша за інші кімнати в квартирі та щоб зігріти її, потрібно менше теплого повітря. Тож тимчасово можна перебратися туди, якщо дозволяють умови. Ну і гарячі напої там будуть, що називається, поруч.

Використовуємо техніку з обережністю

Кондиціонер може працювати і як опалювальний прилад, але не забувайте, що він сушить повітря. Тож тут для зволоження знадобляться чаші з водою.

Мініатюрний електричний обігрівач можна поставити поруч з робочим місцем. Однак пам'ятайте, що його не можна накривати тканиною.

А ось саморобними апаратами краще взагалі не користуватися – навряд чи ви хочете зігріти квартиру ціною пожежі.

Не можна залишати будь-які працюючі прилади без нагляду, особливо якщо в будинку є діти і тварини. З цієї ж причини не варто запалювати свічки – ризик великий, а користь від них мінімальна.