Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко у Facebook дав поради, як запобігти опікам і у малечі, і у підлітків.

У зимові свята до лікарів найбільше потрапляє саме діток із різними опіками, починаючи від малюків і закінчуючи підлітками через небезпечні забавки із піротехнікою. А також багато, на жаль, і так званих «обожнювачів селфі» біля високовольтних проводів.

Понад 12 тисяч дітей в Україні щороку отримують опіки, які посідають перше місце серед дитячого травматизму. Близько 90% з них стаються на кухні у дітей віком до п’яти років.

Інколи лікарям дуже важко врятувати життя попечених дітей, які отримали понад 50% опіків шкірного покриву тіла. А причиною цієї трагедії є необережність та/або безвідповідальність батьків.

Тож декілька порад як запобігти опікам у дітей.

  • Не залишайте у доступному для маленьких дітей місці чашки з гарячими напоями чи кип’ятком. Слідкуйте за тим, щоб дроти електричних кип’ятильників й чайників не звисали вниз. Гарячі рідини є найбільш поширеною причиною опіків у віковій категорії дітей від 0 до 5 років і людей похилого віку.
  • Не дозволяйте дітям самостійно користуватися піротехнічними виробами. Навіть звичайні петарди можуть завдати непоправної шкоди.
  • Розкажіть дитині, особливо у підлітковому віці, якою небезпечною може стати забавка молодіжного руху «зачеперів». Термічні опіки, які діти отримують під час селфі на потягах чи в інших місцях із високою напругою, можуть коштувати життя.