У зв'язку з погіршенням погодних умов, покровські рятувальники закликають громадян проявити пильність та обережність під час перебування на вулиці, оскільки ожеледиця є однією з причин надзвичайних ситуацій як для пішоходів, так і для транспорту. Щорічно Міністерством охорони здоров'я України реєструється значна кількість випадків травмувань в результаті необережності на льоду.

Так, під час ожеледиці значно збільшується кількість вуличних травм: забиття, вивихи та переломи. Щоб не потрапити до числа потерпілих, потрібно дотримуватись елементарних правил для пішоходів:

  • зверніть увагу на своє взуття: підберіть черевики та чоботи з підошвою на мікропористій основі. Наклейте на підошви пластир або ізоляційну стрічку. Під час ходьби наступайте на всю підошву;
  • дивіться під ноги, намагайтеся обходити небезпечні місця. Якщо крижану "калюжу" обійти неможливо, то пересувайтеся по ній, як лижник, невеликими ковзаючими кроками;
  • будьте гранично уважними на проїжджій частині дороги: не поспішайте, і, тим більше, не біжіть;
  • намагайтесь обходити всі місця з похилою поверхнею;
  • руки по можливості повинні бути вільними. Намагайтеся не носити важкі сумки, не тримайте руки в кишенях – це збільшує можливість падіння.

Якщо ви посковзнулися – присядьте, щоб знизити висоту падіння. У момент падіння постарайтеся згрупуватися, і, перекотившись, пом'якшити удар об землю. Не намагайтеся врятувати речі, які несете в руках. Не поспішайте піднятися, огляньте себе, чи немає травм, попросіть перехожих допомогти вам.