Зі зниженням температури повітря містяни шукають тепла у своїх домівках. Щоб зігрітися жителі будинків обирають різноманітні методи — топлять печі, «буржуйки», використовують сучасні опалювальні прилади, які виробляють тепло за допомогою газу, кам'яного вугілля тощо. Однак, люди рідко замислюються над тими потенційними ризиками, які несуть в собі різні види обігріву оселі. Як запобігти виникненню небезпечних ситуацій – радять рятувальники ДПРЗ-9.

Однією з основних небезпек є продукти горіння, а саме – чадний газ. Його основною особливістю є те, що за своїми хімічними та фізичними властивостями він не має кольору, запаху, смаку. В народі чадний газ за його підступність та безпощадність називають «мовчазним вбивцею». Для людини він стає могутньою отрутою. Потрапляючи в організм при диханні, він проникає з легенів до кровоносної системи, де з'єднується з гемоглобіном. В результаті кров втрачає здатність переносити та доставляти кисень тканинам, і організм швидко починає відчувати його недостатність. Таким чином отруєння відбувається поступово, а наслідки частіше за все не примушують довго на себе чекати.

Симптоми отруєння можуть помітно відрізнятися один від одного, залежно від ступеня ураження, загального стану організму, наявних захворювань та інших обставин. Тим не менш, в першу чергу повинні насторожити запаморочення, головний біль, нудота, шум у вухах, задишка, раптовий напад кашлю тощо.

Рятувальники Покровського району нагадують основні правила безпечної поведінки, дотримуючись яких можна не уникнути трагічних випадків отруєння чадним газом:

  • під час користування газовими приладами встановлюйте вікно на провітрювання;
  • у жодному разі не використовуйте опалювальні прилади при відсутності тяги в димарі;
  • під час установки газової колонки, котла передбачте окремий димар для відведення продуктів горіння;
  • якщо ви використовуєте тверде паливо, не зачиняйте витяжку, до моменту повного згорання палива;
  • не користуйтесь газовими приладами при сильних поривах вітру, адже може утворитися зворотна тяга. Слідкуйте за кольором полум’я на пальниках: він має бути синім або фіолетовим. Жовте полум’я – це ознака неповного згорання газу, тож необхідно відрегулювати подачу повітря в пальник;
  • не користуйтесь газовими приладами не за призначенням! Наприклад, не використовуйте газову плиту для обігріву приміщення;
  • експлуатуйте тільки справні газові прилади.

Дотримання цих простих правил дозволить уникнути трагічних випадків загибелі людей від отруєння підступним газом. Пам'ятайте, у більшості випадків людина, яка тривалий час вдихала чадний газ, не має шансів на порятунок. Бережіть себе, своє здоров'я та життя! В разі появи у вас симптомів, схожих на отруєння чадним газом, негайно зверніться до лікарів за допомогою. У разі потреби телефонуйте до Служби порятунку «101»!