Не всім батькам сподобалось дистанційне навчання дітей під час карантину, і зараз вони із жахом відстежують новини про те, що планують чиновники щодо нового навчального року.

На засіданні комітету освіти, науки та інновацій тимчасовий виконувач обов’язків міністра освіти і науки Сергій Шкарлет та головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко анонсували деякі майбутні новації. «Слово і діло» пропонує ознайомитися із трьома можливими сценаріями навчання в школах з 1 вересня 2020 року.

Залежно від епідемічної ситуації країна буде ділитися на зони: «зелену», «жовту», «помаранчеву» й «червону». Зокрема, на території регіонів із «помаранчевим» рівнем небезпеки заборонено відвідувати заклади освіти в групах більш ніж 20 осіб, крім закладів дошкільної та загальної середньої освіти. Освітній процес у навчальних закладах буде заборонено лише в «червоній» зоні.

Уряд планує, що навчальний рік в Україні розпочнеться відповідно до одного з трьох сценаріїв. Якщо на 1 вересня буде низький рівень захворюваності, відвідування закладів освіти дозволено у звичайному режимі.

За високого рівня захворюваності навчання відбуватиметься дистанційно.

У разі середнього рівня захворюваності передбачається запровадження змішаної форми навчання – дистанційно та в закладах освіти, з відповідним дистанціюванням та заходами гігієни.

«Переважна більшість здобувачів освіти 1 вересня традиційно підуть до закладів освіти. Міністерство виступає за те, щоб навчальний процес проходив, як і раніше, у класах, аудиторіях, лабораторіях, спортзалах. Але з урахуванням карантинних обмежень. Органи управління освітою, керівники закладів освіти отримають докладні алгоритми та роз’яснення щодо можливих дій та рішень в умовах адаптивного карантину», – заявив Сергій Шкарлет.

Найбільш вірогідним в Україні вважається третій сценарій. У такому разі рекомендації щодо організації освітнього процесу будуть наступними:

  • у пріоритеті – дотримання соціальної дистанції та використання засобів індивідуального захисту (за певних умов);
  • скасування масових заходів і екскурсій;
  • проведення зборів педколективів у дистанційній формі;
  • запобігання скупчення великої кількості людей;
  • розмежування потоків школярів залежно від їх віку;
  • рекомендоване проведення окремих видів занять на свіжому повітрі та застосування комбінованого навчання.

Для молодшої школи повністю дистанційна форма навчання застосовуватися не буде, оскільки вона визнана неприйнятною.

Особам з групи ризику (з хронічними або легеневими захворюваннями, розладами імунної системи, тим, хто страждає на цукровий діабет, тощо) буде рекомендовано продовжити форму освіти, що максимально відповідає потребам їх захисту: екстернатна форма чи дистанційне навчання.

Поки що невідомо, чи будуть змушені діти сидіти на всіх уроках у масках.

У разі необхідності навчальні заклади закриватимуть на карантин на 14 або 7 днів (остаточне рішення ще не ухвалено).

Раніше розглядався варіант тестування вчителів щотижня, але від нього відмовилися.

Також попередньо визначилися, що іноземні студенти зможуть приїхати до України на навчання.