Панічні атаки сьогодні не рідкість. Вони починаються зненацька і збивають людину з ніг – в переносному, а іноді в буквальному сенсі. Про те, як протидіяти панічній атаці, розповіли в Національній службі здоров’я України. 

«Зазвичай панічні атаки виникають без реальної небезпеки – як наслідок тривалого стресу й втоми. Потужний вияв тривоги захоплює всі наші відчуття та на певний проміжок часу стирає зв’язок із реальністю – звідси почуття приреченості, втрата самоконтролю», – зазначають в НСЗУ.

Симптоми панічної атаки: прискорене серцебиття, слабкість, спітніння, нудота, біль у грудях, задишка, тремтіння, озноб, запаморочення, оніміння або поколювання, сухість у роті, позиви в туалет, дзвін у вухах, відчуття жаху, страх смерті.

Як повідомили в НСЗУ, найкраща протидія панічній атаці – «заземлення», повернення до реальності та усвідомлення цілковитої безпеки. Опанувати гостру раптову тривогу допоможе техніка «5-4-3-2-1». Для цього потрібно:

сісти, впертися ногами в підлогу, дихати повільно та сконцентруватись на світі довкола;

почати повільно називати 5 речей, які бачите поряд (наприклад, стіл, стіна, вікно, двері, килим);

назвати 4 речі, які відчуваєте фізично (наприклад, м’який килим, прохолодна стіна, нерівна підлога, тепла долоня);

назвати 3 речі, які чуєте (наприклад, звук телевізора, музика, шум дощу);

назвати 2 речі, які відчуваєте на нюх (наприклад, парфюм, запах квітів);

назвати одну річ, яку можете відчути на смак (наприклад, шоколадна цукерка).

«Пам'ятайте, поодинокі панічні атаки не свідчать про ментальні розлади. Якщо панічні атаки повторюються, зверніться до свого лікаря», – зазначають у Національній службі здоров’я.

Також НСЗУ радить сайт https://www.howareu.com/ як своєрідну «аптечку» при ментальних проблемах.

Раніше повідомлялося, що жителів Покровська вчили долати стрес психологи Фонду Ріната Ахметова.