Нові ФОП можуть отримати від центру зайнятості допомогу на відкриття бізнесу, лише раз і безповоротно. Як це зробити – радить Донецька торгово-промислова палата.

Хто може претендувати на виплату?

Головна умова: ви маєте перебувати на обліку в центрі зайнятості хоча б один місяць. Якщо роботу, що вам би підійшла, не запропонували, а за результатами тестування профорієнтації у вас виявилися підприємницькі здібності і ви вже давно мріяли відкрити свою справу - дійте.

Не потрібно повертати

Допомога від служби зайнятості видається безповоротно.

Якщо добре склали бізнес-план і видачу грошей вам схвалили, служба зайнятості не може вимагати повернення грошей навіть у разі нецільового використання.

На практиці псевдопідприємці оформляють таку допомогу і на ці гроші купують техніку, меблі додому або їдуть відпочивати. Підприємницьку діяльність не ведуть і невдовзі закривають ФОП.

ЦЗ знає про такі витівки й робить суворішими умови надання допомоги наступним претендентам.

Скільки грошей дадуть

Загалом розмір виплати прирівнюється до суми щомісячних виплат від Фонду в межах залишку призначеної допомоги в рамках року.

Що це означає: якщо зареєструвалися в службі зайнятості й отримували щомісячні виплати три місяці, а потім вирішили стати підприємцем і подали документи на одержання одноразової допомоги, вам розрахують виплату за 9 місяців, що залишилися. Були на обліку один місяць — допомогу отримаєте за одинадцять.

Розмір допомоги фахівці центру розрахують індивідуально, він залежить від:

- зарплати на останньому місці роботи за останні 12 місяців;

- страхового стажу (скільки років працювали офіційно й відраховували соцвнесок);

- причини звільнення з останнього місця роботи, серед них — ст. 41 КЗпП, за ініціативою роботодавця, якщо є судове рішення щодо вас і роботодавець вимушений звільнити за п. 7 ст. 36 КЗпП або ст. 45 КЗпП.

Є верхня межа суми допомоги — вона не може перевищувати 4-кратний розмір прожиткового мінімуму на місяць (п. 8 розд. II Наказу № 613).

З липня 2019 року це 2007 грн × 4 = 8028 грн на місяць.

Максимально можете отримати до 88 тис. грн. Так, розмір виплати за 11 місяців може бути: 8028 грн × 11 міс. = 88308 грн.

Тобто якщо вирішили отримати допомогу на бізнес, краще не затягувати: відстояли на обліку місяць — подавайте заявку.

Як отримати?

У центр зайнятості для одержання виплати потрібно подати:

- заяву про надання одноразової допомоги по безробіттю;

- заява на отримання допомоги від ЦЗ на організацію підприємницької діяльності;

- бізнес-план. Можете розробити самостійно, а можна на курсах, які проходять у самому ЦЗ.

Конкретних вимог чиновники не прописали, але у ваших інтересах скласти докладний документ зі строками; вкажіть, навіщо вам гроші; якщо ваша послуга унікальна, поліпшить якість життя людей у населеному пункті - опишіть це.

Важливо також враховувати специфіку регіону (аграрний, туристичний край тощо), потребу мешканців населеного пункту у ваших послугах.

Якщо якісно розробите бізнес-план, є ймовірність, що гроші дадуть і під манікюрний кабінет, і під агроперевезення.

Комісія зі співробітників центру розглядає заявки, але остаточне рішення приймає керівник ЦЗ на підставі висновку комісії.

Якщо рішення позитивне, реєструйте ФОП і надайте документи, що підтверджують ваш підприємницький статус.

А рішення про виплату вам допомоги ухвалюється протягом 14 днів із моменту реєстрації ФОП (п. 9 розд. VII Наказу № 613).

Гроші вам перерахують протягом 30 днів із дати подання документів на особистий рахунок безробітного, який відкривають особам, що перебувають на обліку в ЦЗ.

Якщо так і не зареєструєтеся підприємцем протягом 30 календарних днів після того, як комісія схвалила видачу грошей, право отримати гроші ви втратите.

Подавайте документи на початку року

У самій службі зайнятості рекомендують подавати документи або наприкінці поточного року, або на початку наступного, чим раніше, тим краще.

Фонд загальнообов'язкового соцстрахування на випадок безробіття планує й закладає в бюджет гроші на виплати новим ФОП на рік. Суми відрізняються в різних містах, областях, але завжди обмежені й витрачаються швидко, тому краще не зволікати.

Якщо претендуєте отримати посеред року, може так статися, що або взагалі не дадуть, або дадуть мало, тут усе залежить від активності шукачів грошей від ЦЗ у вашому місті.

У яких випадках відмовляють

Можуть відмовити в одержанні виплати, якщо:

- протягом останніх 2 років ви вже були зареєстровані підприємцем. Це допомога тільки для нових ФОП;

- протягом 30 днів із моменту подання документів на отримання виплати не зареєструвалися як ФОП;

- причина звільнення з попереднього місця — порушення трудового законодавства;

- уже отримували допомогу й припинили підприємницьку діяльність або не здійснювали її взагалі.