У зв’язку з карантинними обмеженням новий навчальний рік для кожної дитини орієнтований і на освіту, і на безпеку. Щоб навчання було цікавим, результативним, приносило користь дитині та радість батькам, а головне – безпеку для здоров’я школярів, поліцейський психолог Олена Любинецька підготувала низку порад.

Через карантин майже півроку школярі знаходилися на дистанційному навчанні, яке перейшло у довгі літні канікули. З’явилися нові звички та переваги. Сьогодні діти повернулися до школи, до звичного раніше навчального процесу, хоча і з певними карантинними особливостями.

Навчання в школі у 2020-2021 навчальному році точно буде проходити по-новому. В умовах пандемії адаптація до нового режиму, правил, шкільних турбот вимагає чимало сил батьків та дітей.

Як же дітям та батькам повернутись до звичного шкільного життя після такої перерви?

Поновлювати режим та графік життя треба поступово

Врегулюйте кількість годин сну дитини, більш ранній підйом, прогулянки на свіжому повітрі, фізичну активність. Протягом 10 днів намагайтесь, щоб дитина лягала спати на 10-15 хвилин раніше, наближаючись до часу 21.00-22.00 (в залежності від віку дитини). Вставати теж треба на 10-15 хвилин раніше, наближаючись до часу підйому – орієнтовно о 7.00. Врегулюйте графік прийому їжі. Протягом дня варто врахувати необхідність прогулянки на свіжому повітрі (1,5-2 години), можливості порухатись, погратись, зайнятись улюбленою справою, допомогти у домашніх справах. Але пам’ятайте, що правильно організований день та режим дитини – не самоціль. Уникайте крайнощів, будьте гнучкими, дослухайтесь до своєї дитини та її потреб.

Зробіть корисною звичкою тайм-менеджмент

Допоможіть дитині почати планувати та організовувати свій день, тиждень, розраховувати час, відмічати виконані завдання у щоденниках чи мобільних додатках. Оберіть те, що зручніше саме для вашої дитини. Не забувайте включати у розклад домашні обов’язки та ті справи, де дитина скаже собі: "Я впорався, я можу".

Доступ до гаджетів

Врахуйте можливість доступу дитини під час навчання до комп’ютера, планшета або телефона, оскільки є велика ймовірність, що подальший процес буде мати елементи й онлайн завдань. Разом з цим, варто встановити збалансовані стосунки з гаджетами та робити акцент на здоровому використанні технологій для навчання та розвитку. Введіть час у родині без гаджетів – під час їжі, перед сном, на прогулянці. Власним прикладом показуйте, що спілкування в родині цінне і цікаве.

Будьте готові до складнощів

Після канікул та дистанційного навчання у дітей можливе зниженням уваги та концентрації. Заспокойте дитину та нагадайте, що у будь-якій ситуації вона може звернутися до вас за допомогою.

Наберіться терпіння та пам’ятайте, що період адаптації може тривати у першокласників – до півтора місяця, у школярів молодшого та середнього віку – 1 місяць, у старшокласників – 2-3 тижні.

Не очікуйте швидких результатів

Не вимагайте значних успіхів у навчанні та високих оцінок. Запитуйте: "Що ти сьогодні дізнався нового", а не "Яку оцінку ти отримав". Підтримуйте, допоможіть розібратися, уникайте зайвої критики.

Проговоріть алгоритм дій у разі нездужання

Дізнайтесь у вчителя та проговоріть з дитиною алгоритм дій у разі, якщо вона відчує нездужання, симптоми застуди. Поясніть, що це може бути не обов’язково вірус COVID-19, але варто про це відразу повідомити дорослим. Розкажіть, до кого у школі треба буде звернутись та очікувати вашого приходу. Особливо це актуально для молодших школярів. Будьте на зв’язку з дитиною та вчителем, залиште номери телефонів інших членів родини, яким за необхідності можна буде зателефонувати.

Навчіть дитину простим технікам самодопомоги – дихальним та тілесним

Запропонуйте дитині навчитися дихати глибоко, животиком, наче надуваєш повітряну кульку – вдихати повітря носом протягом 2-3 секунд, потім затримати дихання на 2 секунди та повільно та плавно ротом видихнути повітря протягом 4-5 секунд. Важлива умова дихальних вправ – вдих має бути коротшим за видих та дихальний цикл має бути ритмічним. Повторити 10 разів. Ця вправа допоможе швидко заспокоїтись та зняти зайву тривогу.

Попри всі випробування, які чекають і батьків, і дітей у новому навчальному році намагайтеся донести дитині головне – це цінність та необхідність знань і всього того нового і цікавого, що вони зможуть дізнатися в стінах школи. Нові та старі друзі, улюблені вчителі та багато корисного та невідомого раніше – ось головне, до чого потрібно бути готовим дитині.

І на останок – не забувайте обіймати дитину та давати їй відчуття захисту, сили та підтримки. Батьківська любов завжди допомагає долати перешкоди.