Їсти без смаку можна, але не так приємно. Але не тільки смак робить їжу привабливою: запах також відіграє важливу роль.

Тож коли ці органи чуття порушені, їсти не так цікаво.

«У результаті, ми можемо не отримати необхідних поживних речовин», – розповідає виданню LIVESTRONG.com дієтолог Хізер Вулф.

Що спричиняє відсутність цих почуттів?

«Втрата нюху та запаху може стати симптомом застуди та коронавірусу, але це також загальний довгостроковий симптом раку», – говорить Катрін Хартог, сертифікований фахівець з медичної освіти та менеджер з клінічного харчування лікарні Lenox Hill в Нью-Йорку.

Насправді аносмія (медичний термін для втрати запаху) та агевзія (втрата смаку) часто є ранніми симптомами COVID-19, згідно з систематичним оглядом та метааналізом, опублікованим у травні 2020 року в журналі Otolaryngology – Head and Neck Surgery.

Згідно з даними Mayo Clinic, іншими причинами втрати смаку та запаху можуть бути травми голови, куріння, деякі захворювання та ліки, інфекції пазух або алергія.

Експерти сформували декілька базових порад, щоб навіть за відсутності смаку та запаху, ви могли отримувати необхідні поживні речовини:

Чистіть зуби

Не нехтуйте гігієною порожнини рота, якщо ці органи чуття порушені.

Намагайтеся чистити рот після кожного приймання їжі або перекусу. Експерти стверджують, що така звичка буде позитивно впливати на відновлення роботи органів чуття.

Експериментуйте зі смаками

«У наших ротах багато інших рецепторів, які не пов’язані зі смаковими», – зазначає Вулф.

Усього є чотири смаки: солодкий, кислий, солений та гіркий.

Спробуйте додати спеції та сміливі аромати, такі як чорний перець, кориця, часник, імбир, щоб потенційно створити цікавіший сенсорний досвід.

Приготування страв з соусів та маринадів також може бути корисним.

Відстежуйте відчуття смаку

Навіть якщо відчуття смаку та запаху зменшується, деякі продукти все одно можуть відчуватись.

Експерти стверджують, що постійні експерименти з різними смаками будуть лише на користь. Це не тільки може виявити, чи повертаються ваші відчуття, але це також спосіб знайти нові продукти, які вам до вподоби.

Спробуйте вести журнал про їжу, щоб відстежувати, яка їжа має приємний смак, а яка ні.

Додайте трохи кислоти

Кислота має сильний, яскравий аромат, який відчувається навіть попри відсутність смаку та нюху.

Спробуйте використовувати лимонний сік або оцет, щоб надати їжі більше смаку. І подивіться, чи не стає страва більш спокусливою.

Скористайтеся іншими відчуттями

Текстура, температура та зовнішній вигляд страви – велика частина досвіду вживання їжі.

Але коли ваші нюх або смак притуплюються, ці елементи стають ще важливішими і можуть сильно змінити кількість споживаної вами їжі.

Спробуйте дослідити інші органи чуття:

Контрастні текстури: змішайте щось хрустке з чимось вершковим, рекомендує дієтолог Вулф. Наприклад, ви можете додати горіхи в миску з вівсянкою. Хрускіт продуктів або навіть його звук також можуть зробити їжу більш спокусливою.

Грайтесь з температурою: додайте до миски гарячого супу прохолодну сметану чи йогурт. Це допоможе відчути контраст холодне-гаряче.

Зверніть увагу на посуд: готуйте страви, використовуючи яскраві кольори посуду і взагалі прагніть зробити їжу більш привабливою. Коли їжа має гарний вигляд, ми їмо із більшим задоволенням.

Та головне, не забувайте про те, що навіть якщо ви не відчуваєте смаку та запаху, калорійність продуктів залишається сталою. Тому варто дотримуватись правил здорового харчування у поєднанні з порадами експертів, щодо їжі за відсутності нюху та смаку.

life.liga.net