6 вересня Верховна Рада підтримала кандидатуру ексголови Фонду держмайна Рустема Умєрова на посаду міністра оборони. За призначення проголосували 338 народних депутатів.

Про свої кроки на посаді новий міністр оборони розповів у зверненні до народних депутатів.

Рустем Умєров заявив, що його команда насамперед має намір провести аудит усіх напрямів, що перебувають у віданні головного оборонного відомства держави.

«Міністерство оборони є ключовим органом із формування стратегій і політик оборони. Одним із перших кроків на посаді наша команда зробить аудит усіх напрямів, які сьогодні перебувають у віданні Міністерства оборони», - сказав він у своєму виступі на пленарному засіданні Верховної Ради.

Оновлена команда Міноборони розробить концепцію трансформації оборонної системи України з новою стратегією національної безпеки і оборони відповідно до доктрини перемоги президента України, нових викликів, реалій і стандартів НАТО.

«Серед важливих стратегічних завдань - ми повинні підвищити оборонні спроможності українського виробника. Все, що можна виробляти в Україні, повинні виробляти в Україні», - сказав Рустем Умєров у своєму виступі на пленарному засіданні Верховної Ради в середу.

Водночас Умєров зазначив, що міністерство зі свого боку забезпечить українських виробників максимально можливими контрактами.

Також новообраний міністр оборони оголосив про наміри запровадити в Україні електронний військовий квиток, запустити єдиний реєстр призовників, а також цифровізувати всі процеси діяльності військово-лікарських комісій (ВЛК).

«ВЛК. Ця абревіатура в сьогоднішньому розумінні має залишитися в минулому. Завдання: цифровізувати всі процеси, запустити єдиний реєстр призовників, який унеможливить будь-які корупційні ризики. Digital. Усе, що можна оцифрувати, маємо оцифрувати», - сказав він.

За словами міністра, вся інформація про військового має бути цифровою: електронний військовий квиток, цифровізація ВЛК та шпиталів, електронний журнал і звіт для військових.