29 вересня — Всесвітній день серця. Про те, як підтримувати здоров’я серцево-судинної системи, дізнавались кореспонденти ТК "Орбіта". 

Наразі серцево-судинні захворювання є головною причиною смерті у світі. Фельдшерка Ірина Єрмолова каже, що саме такі хвороби були найпоширенішими серед жителів Донецької області минулого року. В 35% випадків діагностувалася ішемічна хвороба серця.

"Про патологічні зміни в роботі серця та судин можуть свідчити: задишка, підвищений тиск, набрякливість обличчя або кінцівок без видимих причин, слабкість, швидка втомляємось, запаморочення", — констатує Ірина Єрмолова.

Для здорового функціонування серцево-судинної системи корисними є кардіотренування. Тренерка Галина Албу переконана: спорт — найкраща профілактика захворювань серця і судин та важливий елемент відновлення організму при вже наявних патологіях. 

"Для здоров'я в першу чергу потрібен рух. Хоч серце і насос, який качає нашу кров, але йому все одно потрібно допомагати. Краще за все із цим справляються м'язи ніг, тому чим більше ви рухаєтесь, тим більше ваше серце у безпеці", — підкреслює тренерка.

У клубі, де працює Галина Албу, вже займаються люди після перенесених інфарктів, з заміненими серцевими клапанами та вживленими кардіостимуляторами. Як показує практика, регулярні фізичні навантаження позитивно впливають на організм. Пані Галина також дала рекомендації щодо раціону.

"Намагаємось, щоб в нашому житті було менше газованої води, менше чаю та кави, а, все ж таки, більше чистої води й не забуваємо, що для здоров'я серця потрібні такі корисні ненасичені жирні кислоти як омега-3. Чим більше їх у раціоні, тим більше ви допомагаєте своєму серцю", — радить Галина Албу. 

Важливе і регулярне медичне обстеження для раннього виявлення хвороб серця і судин. Самолікування ж при таких недугах може значно погіршити ситуацію, тому обов’язково слід звертатися за кваліфікованою допомогою до лікарів.

Детальніше про догляд за серцево-судинною системою - в сюжеті ТК "Орбіта"

Раніше Pokrovsk.news розповідав, чи добрався новий штам коронавірусу до України.