Цими вихідними волонтери пофарбували стелу на в’їзді до Донецької області з боку Дніпра, що викликало широкий резонанс серед користувачів соцмереж. Знімальна група ТК «Орбіта» поспілкувалася з виконавцями робіт та дізналася думки мешканців Покровська та гостей нашої області.

Донедавна стела мала чимало наліпок та написів, зокрема від військових. Про те, що їх зафарбували, написали телеграм-канали та інформаційні видання. Байдужих майже не залишилося: хтось такі дії волонтерів розкритикував, хтось підтримав.

Серед тих, хто фарбував стелу – Костянтин Деревинський. Він каже, що причини для цього були.

«Окрім військових наліпок, було багато «лівої» тематики. Тобто різних реклам: шаурма, хот-доги, реклама одягу, автозапчастин. Було багато нецензурної лексики. Розпочали фарбувати з 6 години ранку і до 15 години – це 9 годин. Жодна людина, скільки воїнів тут проїжджало – ніхто не зупинився, не зробив нам зауваження», – розповідає Костянтин Деревинський.

Він – директор місцевого парку, часто зустрічається з волонтерами як з інших областей, так і з інших країн. Каже, що саме вони й наштовхнули його та його друзів на думку щодо оновлення стели.

«Сказали: «Дуже гарний парк, гарне місто, а хто займається стелою? Почитайте, що там хоч пишуть». Коли ми приїхали, на власні очі побачили таку картину. Нам було соромно. Нікому й не розповідали, що там було написано», – каже Костянтин Деревинський.

Люди, з якими поспілкувалися журналісти «Орбіти», по-різному ставляться до дій волонтерів.

«Звісно, дуже добре, що оновили цю стелу. Це нехай той, хто не розуміє, вдома в себе тримає пошарпані двері та вікна – а це символ нашої Донецької області, і він повинен завжди виглядати красиво», – каже чоловік.

«Я сам з Мирнограда, вдома не був з минулого літа. Ось повертаюсь додому на деякий час, вирішив зупинитися біля стели. Тут спокійно так. Я насправді вважаю, що це було свого роду місцем пам’яті. Багато хто хотів залишити тут свій слід, що вони тут були. Поспішили з тим, що все це зафарбували», – вважає інший.

Через кілька днів після фарбування на стелі вже почали з’являтися нові написи.

Детальніше – в сюжеті ТК «Орбіта».