Президент України Володимир Зеленський провів засідання РНБО щодо результатів перевірки роботи територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (колишніх військкоматів). Про це Голова держави повідомив у відеозверненні.

За його словами, щодо посадовців «військкоматів» вже відкрито 112 кримінальних проваджень, тридцяти трьом повідомлено про підозру. Зловживання зафіксовані в різних областях: Донецькій, Полтавській, Вінницькій, Одеській, Київський, Львівській.

У зв’язку з цим РНБО рекомендувала призначати на посади керівників обласних ТЦК офіцерів, які безпосередньо беруть участь у бойових діях.

«Наші рішення. Звільняємо всіх обласних «воєнкомів». Керувати цією системою мають люди, які точно знають, що таке війна та чому цинізм і хабарництво під час війни – це державна зрада. Натомість воїни, які пройшли фронт або які не можуть бути в окопах, бо втратили здоров’я, втратили кінцівки, але зберегли свою гідність і не мають цинізму, – саме їм можна довірити цю систему комплектування», – зазначив Володимир Зеленський.

Реалізувати це рішення повинен Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Перед призначеннями нових керівників ТЦК їх перевірятиме СБУ.

«Звільнені «воєнкоми» й інші посадовці, які мають погони і щодо яких не виявлено даних про злочини чи порушення, якщо вони хочуть зберегти погони та довести свою гідність, – на фронт. Але підкреслю: армія не є й ніколи не буде заміною кримінальному покаранню. Посадовці, які переплутали погони й вигоду, точно – під суд», – наголосив Володимир Зеленський.

Він також додав, що за два тижні відбудеться засідання РНБО щодо питання ВЛК. Зараз триває перевірка та підготовка пропозицій.

Раніше повідомлялося, що за результатами перевірки посадових осіб ТЦК до суду вже направлено 15 обвинувальних актів. Серед найбільш резонансних злочинів воєнкомів – сприяння ухилянтам, залучення солдатів до будівництва маєтку, побиття своїх підлеглих тощо.