21 вересня християни східного обряду відзначають свято Різдва Пресвятої Богородиці, яке також називають Другою Пречистою. Свято вважається одним з 12 головних для християн.

Діва Марія народилася у праведної пари Іоакима і Анни. Вони були бездітними до похилого віку і вже не сподівалися на народження дитини. Тільки в похилому віці їм з'явився ангел і повідомив про швидке народження дочки, яка принесе порятунок людству.

Традиції святкування

Цього дня потрібно відвідати церкву, де проводиться святкове богослужіння.

У народі також було прийнято на свято заготовляти калину. Вважалося, що «як вип'єш калину на Пречисту, весь рік будеш чистий».

До свята треба було зібрати весь урожай.

Жінки цього дня подавали милостиню. Вважалося, що за це Богородиця подарує достаток до хати.

Хлопці на свято починали засилати сватів до дівчат.

Цього дня традиційно пекли пироги у вигляді літер Р та П. Господині також готували суп з риби та грибів, та пекли пироги з рибою та грибами.

Жінки, які мріють завагітніти, моляться Пресвятій Богородиці з проханням про швидке зачаття. А вагітні звертаються до Діви Марії з молитвою про легкі та вдалі пологів і здоров’я для майбутньої дитини. Також у Богородиці можна просити про найпотаємніше – вона обов’язково вас почує.

У цей день корисно позбутися старих і непотрібних речей. Раніше їх просто спалювали в печі, а сьогодні можна викинути, утилізувати, здати на переробку або передарувати нужденним. Ритуал позбавлення мотлоху також вважається сакральним і береже будинок від невдач і вроків.

Заборони свята

У це свято не слід працювати. 21 вересня наші предки відпочивали від будь-якої роботи і домашніх турбот.

Жінкам не можна сперечатися і лаятися зі свекрухою, інакше відносини надовго зіпсуються.

Після Другої Пречистої вже не можна копати картоплю.