З 1 листопада заяви на отримання допомоги від внутрішніх переселенців приймаються з урахуванням законодавчих змін. У чому полягають нововведення, та скількох ВПО за результатами перевірок позбавили виплат, повідомила начальниця управління соціального захисту Добропільської міської ради Ірина Ширина. 

Сума допомоги для ВПО залишилась незмінною: для осіб з інвалідністю та дітей – 3 тисячі гривень, для інших осіб – 2 тисячі. Проте процедуру призначення допомоги була оновлена. 

«Допомога тепер призначається на всю сім’ю одному з членів сім’ї, тобто уповноваженій особі. Ця особа при зверненні вказує в заяві ідентифікаційні коди всіх членів сім’ї», – пояснює Ірина Ширина.

Усі члени сім’ї, окрім неповнолітніх, мають написати згоду на отримання допомоги уповноваженою особою. Виплати призначаються на півроку, потім подається нова заява. Для осіб, що вже перебувають на обліку як ВПО, зміни будуть діяти з січня.

«Внутрішньо переміщенні особи, якім допомога вже призначена, отримуватимуть її до 31 січня. Потім подається нова заява, і буде нове призначення на сім’ю», – каже начальниця УСЗН. 

За результатами перевірок, які проводило Міністерство фінансів, частина переселенців перестала отримувати допомогу. Припиняються виплати тим, хто придбав авто, якому менше 5 років, або нерухоме майно на суму понад 100 тисяч гривень, особам, які мають на рахунку понад 100 тисяч гривень або придбали іноземну валюту на таку ж суму. У Добропіллі теж припинили виплати деяким ВПО.

«За наявності депозитів з 1 вересня зупинено виплати 20 особам, а також одній особі, яка купила іноземну валюту, і одній, яка придбала транспортний засіб», – констатує Ірина Ширина.

Окрім цього, допомогу перестануть отримувати люди, які понад 30 днів провели за кордоном без поважних причин. Таких справ у Добропіллі найбільше – 72.

Детальніше про зміни щодо виплат ВПО – в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше Pokrovsk.news розповідав, як держава планує повертати понад 6 мільйонів українців, які виїхали за кордон.