Сезон відпусток традиційно «збігається» з активністю «квартирників». Сьогодні поліцейські Донеччини розкривають кожну другу таку крадіжку, проте найкращий спосіб зберегти майно – дотримуватися правил безпеки, які стануть на заваді вчиненню злочину. А оскільки злочинці стали використовувати сучасні технології, поліція радить бути більш обережними.

За п’ять місяців 2021 року на Донеччині зареєстровано 755 крадіжок із квартир і приватних будинків, з них 418, тобто майже половина, – розкрито.

Як розповідає начальник відділу управління карного розшуку поліції Донецької області Андрій Копйов, всупереч розхожій думці, більшість крадіжок із осель вчиняються вдень, а не вночі – коли мешканці знаходяться на роботі. «Найпопулярніший» час для набігів «домушників» - з 9:00 до 14:00. А для стеження за «жертвами» вони все частіше використовують популярні соцмережі.

По одному злочинці працюють рідко, частіше групою, бо обов’язково хтось має бути «на варті». Зазвичай квартирні крадіжки - це кваліфіковані злочини, тобто вчинені «професіонально», за попереднім планом, з розподілом ролей та використанням інструменту. У більшості випадків для проникнення в житло викрадачі використовували відмички.

Вчинені в умовах неочевидності (немає свідків, від моменту злочину до звернення в поліцію, як правило, проходить тривалий час), крадіжки з осель є одними з найважчих для розкриття. Вони майже не розкриваються «по гарячих слідах» та потребують чималої оперативної роботи. Проте навіть найбільш законспірованих, обережних мисливців за майном поліція притягує до відповідальності. Злодії, як правило, одразу збувають речові докази - викрадене майно, відтак завдання розшуковців – схопити їх у момент вчинення злочину.

Так, оперативники карного розшуку зі спецпідрозділом КОРД під час спецоперації затримали сімейний підряд домушників, які протягом трьох років діяли в Маріуполі. Батька та сина не зупиняли навіть грати на вікнах, які вони «зрізали» за допомогою спецобладнання.

«Квартирники» заздалегідь готуються до злочину. Оглядають територію, вивчають режим дня мешканців. Щоб відвернути від себе підозри, можуть маскуватися під працівників комунальних служб, кур’єрів тощо.

Як злочинці полюють на власників житла:

  • дзвонять у двері – роблять по декілька підходів, щоб упевнитися, що вдома нікого немає. Якщо їм відкрили, під різними приводами випитують інформацію, коли ви або сусіди буваєте вдома, а коли ні. Можуть сказати, що «будуть труїти тарганів» або спитати «Це не ваша машина внизу? Вона нам загороджує проїзд. А може, сусіда? А він є зараз? А коли буде?»;
  • моніторять соцмережі, звідки можна дізнатися не тільки, коли людина у відпустці, а й навіть вивчити обстановку у квартирі;
  • залишають на дверях рекламні оголошення та перевіряють, чи забрали їх;
  • перевіряють поштові скриньки.

Як захистити своє житло:

  • найнадійніший спосіб – поставити квартиру на сигналізацію, звернувшись до поліції охорони;
  • обладнати оселю домашніми охоронними системами («розумний будинок»);
  • викладати фото з відпустки в соцмережі тільки після повернення додому! Перед поїздкою менше розповідати в мережі та знайомим про свої плани, а також навчити цьому дітей;
  • попросити родичів або сусідів наглядати за квартирою, вмикати ввечері світло, виймати вашу кореспонденцію з поштової скриньки та візитівки з рекламою із дверей.

pokrovsk-police.dn.ua