Законодавством нашої країни не визначено, де мають вручати повістку. Її можна отримати в парку, на блокпостах, на вулиці чи в іншому публічному місці. З військовослужбовцями Покровського РТЦК та СП, які ходять місцевими вулицями, поспілкувалась знімальна група ТК «Орбіта».

Ці чоловіки неодноразово чули від покровчан: «А чому ти не служиш?»

Молодший сержант Іван на це зазначає, що перевівся з бойової бригади. Його права рука після поранення майже працює, тому його направили для проходження подальшої служби в ТЦК та СП. Він, шахтар із Торецька, пішов на фронт добровольцем у березні 2022 року.

Після поранення в праву руку прикомандирований до ТЦК і Артем Чичков. Він пройшов Бахмут та Кліщіївку, а зараз проводить бесіди на вулицях з тими, кому видає повістки.

«Людям донести, що треба воювати і боронити країну, зараз набагато важче, ніж було в 2022 році», – каже Артем Чичков.

Ще на початку цього року був окопах і Антон Пригода. Чоловік ще до кінця не звик до повернення в мирне життя.

«Після поранення пройшов військову комісію і отримав обмеження – через спину. Оскільки далі не вже не міг відпрацьовувати навантаження, перевівся до ТЦК», – розповів Антон Пригода.

Військовослужбовці ТЦК зазначають, що повістка не означає автоматичної відправки до лав ЗСУ. Вручення першої повістки спрямоване на уточнення військово-облікових даних та оновлення інформації у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Таку повістку може отримати будь-який чоловік віком від 18 до 60 років.

Детальніше – в сюжеті ТК «Орбіта».