У період з 25 лютого по 30 червня 2020 року (включно) триватиме заборона на вилов раків у рибогосподарських водних об’єктах Донецької області. Про це повідомляється на сайті Донецької ОДА з посиланням на наказ Управління Держрибагентства у Донецькій області від 20.02.2020 року № 46.


Заборону встановлено з метою збереження та охорони популяції раків у період їх спарювання, виношування ікри та першої линьки. Лов цих членистоногих під час заборони є грубим порушенням природоохоронного законодавства відповідно до частини 4 статті 85 КУпАП. За кожен незаконно добутий екземпляр рака порушнику доведеться сплатити збитки у розмірі 25,5 гривень та штраф – до 680 гривень.

«Як відомо, раки живуть від 20 до 50 років. Статевозрілими вони стають на третьому році життя, при досягненні довжини 7-8 см. Спарювання відбувається при температурі води нижче 10°C. Плідність раків залежить від їхнього віку й розміру. У середньому одна самка рака може принести потомство в 300-400 екземплярів. Через два-три тижні після запліднення самка відкладає ікру під черевце для подальшого виношування. Зазвичай, вихід молоді відбувається у кінці травня – на початку червня, коли температура води досягає 21-23°C», - зазначив керівник Донецького рибоохоронного патруля Андрій Титаренко.

Держрибагентство закликає громадян бути відповідальними та дотримуватися встановлених обмежень. Про порушення Правил рибальства або Порядку придбання чи збуту водних біоресурсів треба невідкладно повідомляти на всеукраїнську безкоштовну «гарячу лінію» відомства: 0 (800) 50-52-50.

Після закінчення заборони одній особі за добу можна впіймати 30 екземплярів раків на водоймах загального користування та 50 екземплярів – на водоймах, де впроваджене платне рибальство. Забороняється вилов цих річкових мешканців у темну пору доби (пізніше години від заходу сонця та раніше години до його сходу) із застосуванням підсвічування. Також у Правилах любительського і спортивного рибальства  прописано мінімальний розмір рака, який дозволено до лову рибалкам – 10 см.