Сьогодні введено в дію Закон України № 1349-IX – ключовий документ, що врегульовує роботу колекторських компаній та встановлює вимоги до етичної поведінки під час стягнення боргів. В Україні це відбувається вперше. Про це повідомляє пресслужба НБУ на своїй сторінці у Facebook.

Розпочинається активна фаза трансформації ринку колекторських послуг, робота над якою велася з моменту переходу небанків під регулювання Національним банком.

НБУ готовий до повного введення закону у дію і вже узгодив власну нормативно-правову базу відповідно до нього.

Насамперед затверджений порядок реєстрації колекторських компаній у спеціальному реєстрі.

Сьогодні розпочинається термін, відведений компаніям на подання документів для реєстрації – один місяць, до 13 серпня 2021 року.

Порядок містить детальний опис: які документи необхідно подати, вимоги до керівників та власників істотної участі, порядок виключення з реєстру тощо.

Фактично реєстр виконає роль фільтра, завдяки якому буде сформований чіткий та прозорий перелік компаній, що мають право на колекторську діяльність. На жаль, донедавна майже будь-хто міг займатися стягненням боргів - навіть звичайні юридичні особи без ліцензій на надання фінансових послуг. І до таких компаній не було жодних вимог та жодної перевірки з боку держорганів.

Потрапити до реєстру зможуть лише ті компанії, які не порушують законодавство про захист прав споживачів, із бездоганною діловою репутацією, прозорою структурою власності, а також керівниками, які відповідають кваліфікаційним вимогам. Це дозволить захистити споживачів фінпослуг.

Детальніше про новий Реєстр можна дізнатися за посиланням.