Уряд готує масштабну програму професійної переорієнтації шахтарів у рамках трансформації вугледобувної промисловості України. Про це розповів міністр енергетики та захисту довкілля України Олексій Оржель, повідомляє прес-служба Мінекоенерго.

Міністр зазначив, що спалювання вугілля негативно впливає на довкілля, оскільки вугільна галузь продукує багато викидів та відходів.

«У країні повинна розвиватися відновлювана енергетика, акумулюючі потужності, тому що це прогрес – це майбутнє, а вугілля і його спалювання – минуле. Ми маємо врятувати Україну від екологічного лиха», – наголосив Олексій Оржель.

«Ми стаємо більш ефективними – а це означає, що нашим людям, які працюють в енергетиці – треба пропонувати нове майбутнє. Треба шукати для них нові робочі місця: Уряд, поважаючи роботу шахтарів, шукає, як реалізувати задумане, – зазначив міністр. – Ми хочемо, щоб ці люди знайшли нову роботу, а не були змушені лізти в шахти, наражатися на небезпеку. Ми хочемо, щоб діти шахтарів не боялися, що вони не побачать увечері батька. Ми повинні зберегти дітям батьків».

Олексій Оржель додав, що в сучасних реаліях Україна змушена купувати антрацитове вугілля для українських ТЕС, якого не видобуває жодна шахта на підконтрольній території.

«До того ж ми авансом сплачуємо за вугілля на складах наших ТЕС більше, ніж ми спалюємо, тому що змінився клімат. Будьмо відверті, видобуток вугілля в нових умовах є нерентабельним», – підсумував міністр енергетики та захисту довкілля.

Сьогодні слова Олексія Оржеля прокоментував голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець.

«Про загравання з кліматом та його вплив на енергоринок України вже сказав прем'єр-міністр, назвавши це маніпуляціями, – написав Волинець у Facebook. – Вугілля імпортують та планують імпортувати далі – це як мінімум означає, що в інших країнах існують урядовці, здатні налагодити не те що видобуток твердого палива, а навіть його експорт».

«Як планують перенавчати майже 9000 пенсіонерів, що працюють на шахтах? Для них робота – не розвага, а спосіб виживання. Що буде з жителями міст, населених пунктів, які всебічно залежать від вугледобувних підприємств? Їх всіх теж перевчать? Переселять?» – запитує лідер НПГУ.