Окрім території, забрудненої під час повномасштабного вторгнення, все ще є ризики зустріти вибухонебезпечні предмети, залишені ще з початку другої світової війни. Навіть якщо піддалися корозії та мають пошкоджений корпус, вони ніколи не будуть безпечними. Вони можуть знаходитися будь де. Зазвичай вони ховаються у високій трав’янистій місцевості та на покинутих стежках.

Тому Покровське районне управління ДСНС вкотре нагадує: у випадку, якщо вам трапились небезпечні або підозрілі предмети, треба дотримуватись наступного алгоритму:

- не підходити;

- не чіпати;

- попередити інших, хто знаходиться поблизу;

- відходити на безпечну відстань (не менше ніж 150-200 метрів);

- на безпечній відстані треба позначити територію будь-якою позначкою (палицею, камінням, тканиною, тощо) та можна дзвонити на номери екстрених служб «101» та «102».

Лише піротехніки можуть визначити, чи боєприпас ще небезпечний. Снаряд, що не розірвався, може вибухнути будь-якої миті та завдати шкоди іншим людям навколо, а не тільки тому, хто проявив необачність.

Тож, якщо ви знайшли вибухонебезпечний предмет або ж його уламки, особливо там, де проходили активні бойові дії, були ракетні чи артилерійські обстріли, ні в якому разі не наближайтесь до нього та не чіпайте. Це може коштувати вам життя!

Батькам рятувальники рекомендують провести навчання дітей щодо ризиків при виявленні невідомих предметів, бо зараз мінують навіть запальнички, не кажучи вже про іграшки. Будь-який предмет може нести у собі велику небезпеку.

Розкажіть малечі, що важливо користуватися тільки своїми речами, не підіймати нічого на вулиці та не підходити близько до підозрілих предметів.

Бережіть себе та своїх близьких.

Раніше рятувальники розповіли покровчанам, як поводитись при виявленні ВНП.