Верховна Рада у першому читанні схвалила проєкт закону 5558 «Про чисельність Збройних Сил України» щодо збільшення чисельності ЗСУ у зв’язку із ухваленням Закону України №5557 «Про основи національного спротиву». Про це повідомляє інформаційне агентство «АРМІЯ.INFORM».

Відповідне рішення на засіданні 29 червня ухвалили 320 народних депутатів.

Міністр оборони України Андрій Таран зазначив, що ухвалення законопроєкту №5557 надасть можливість для розбудови територіальної оборони та руху опору, які створять надійне підгрунтя для протидії агресії ворога. Законопроєкт 5558, за його словами, створює і забезпечує функціонування окремого роду сил – територіальної оборони, а також розвитку спецоперацій руху опору.

Планується, що у складі Збройних Сил України з’явиться окремий рід – Сили територіальної оборони. Паралельно територіальна оборона матиме цивільну складову (органи державної та місцевої влади, добровольчі формування територіальних громад) і військово-цивільну (штаби зон територіальної оборони).

Законопроєкт № 5558 збільшує граничну чисельність ЗСУ на 11 тисяч: 10 тисяч - тероборона та одна тисяча - спецпризначенці.

Закон планується ввести у дію з 1 січня 2022 року.