Парламентарі підтримали запропоновані Урядом кандидатури міністра фінансів та охорони здоров’я. Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль у Telegram-каналі.

«Вимоги до кандидатів були дуже високі, по-іншому в цей відповідальний час – ніяк. Розраховую, що Максим Степанов та Сергій Марченко забезпечать ефективну роботу міністерств та спрямують зусилля на подолання спільної загрози», - написав Шмигаль.

Замість звільненого Іллі Ємця посаду міністра охорони здоров’я України посів Максим Степанов.

Біографія

Максим Степанов народився 1975 року у місті Сковородіно Амурської області (РФ).

У 1998 році закінчив Донецький державний медичний університет ім. Максима Горького (спеціальність – "хірург"), в 2004 – Київський національний економічний університет ("міжнародна економіка").

У 1999 році Степанов був призначений заступником генерального директора компанії "Торговий дім "Газ України" – дочки НАК "Нафтогаз-Україна".

Через два роки він обійняв посаду заступника гендиректора ЗАТ "Промислово-фінансова компанія "Віче", а в 2003-2004 рр. працював у Державній податковій адміністрації України. З 2004 до 2008 року був головою ради директорів ТОВ "Республіканський правовий союз".

Наступні два роки Степанов був першим заступником голови Одеської обласної державної адміністрації Миколи Сердюка, а потім, у 2011 році, зайняв крісло директора держпідприємства "Поліграфкомбінат "Україна", в якому залишався до 2016 року.

У грудні 2016 Степанов виграв конкурс на посаду голови Одеської ОДА, обігнавши 30 конкурентів, а вже в січні 2017 року був представлений в якості нового глави облдержадміністрації.

В 2019 році тодішній президент Петро Порошенко підписав указ про звільнення Степанова, однак той відмовився залишати посаду і заявив, що президент перевищив свої повноваження, а такі рішення повинен ухвалювати Кабмін.

У квітні того ж року уряд схвалив його звільнення.

Декларація

Згідно з декларацією, яку Степанов подав у травні 2019 року, його дружина володіє квартирою в Києві загальною площею 340,9 кв. м і паркувальним місцем. Сім'я нового глави МОЗ також володіє правом на оренду квартири в Одесі площею 196,3 кв. м.

В автопарку жінки Степанова два елітні автомобілі: Lexus GX460 2013 року випуску, вартістю 840 тис. грн, а також Lexus LX 450 2016 року випуску за 3 млн грн. Сам міністр їздить на Range Rover за 2,7 млн грн.

Також Степанови вказали понад 10 дорогих ювелірних виробів та годинників, в тому числі, Rolex, Breguet, Piaget. Дружина міністра задекларувала хутряну шубу.

 На посаду міністра фінансів замість звільненого Ігоря Уманського призначено Сергія Марченка.

Біографія

Сергій Марченко – уродженець смт Макарів Київської області. Освіту здобув в Академії державної податкової служби за фахом "управління державними фінансами". Кандидат економічних наук.

З 2002 року обіймав різні посади в Міністерстві фінансів, Державній податковій адміністрації, Секретаріаті Кабінету міністрів, з 2011-го – працював у Координаційному центрі з впровадження реформ при президенті Вікторі Януковичі (поза штатом).

Марченко брав участь у розробці Бюджетного кодексу, який було ухвалено у 2014 році.

Працював експертом у Bendukidze Free Market Center, був академічним директором загальної програми Київської школи економіки і Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) 2015-2016 рр. "Лідерство в державних фінансах".

З травня 2016 до липня 2018 року працював заступником міністра фінансів, посаду якого тоді обіймав Олександр Данилюк.

З 31 серпня 2018 року був заступником голови Адміністрації президента Ігоря Райніна. У травні 2019 року Петро Порошенко звільнив Райніна та двох його замів, зокрема Марченка.

У 2019 році він балотувався до Верховної Ради під номером 7 у списку партії "Українська стратегія Гройсмана", яка не пройшла до парламенту.

Марченко одружений, виховує сина і дочку.

Декларація

Згідно з декларацією, яку Марченко 30 березня подав як кандидат на пост міністра фінансів, його сім'я володіє двома квартирами в Києві (84,6 і 40,3 кв. м) вартістю 960 тис. грн і 767,1 тис. грн відповідно.

У власності нового голови Мінфіну автомобіль марки Audi А6 2017 року випуску вартістю 1,5 млн грн.

У 2019 році Марченко задекларував 238,8 тис. грн заробітної плати, 38,7 грн – пенсії, 10 тис. доларів готівкою зберігає його дружина.