Член парламентського комітету з нацбезпеки, оборони та розвідки, представник президента у Верховній Раді Федір Веніславський висловив думку, що масової екстрадиції чоловіків-ухилянтів до України з-за кордону не буде. Про це він повідомив у ефірі Радіо Свобода.

«З точки зору юридичної процедури масової екстрадиції громадян немає. Кримінальна відповідальність має персоналізований, індивідуальний характер. Відповідно з кожного факту необхідно звертатися і надавати відповідні документи про те, що особа переховується від органів досудового розслідування, суду – і лише після цього можна задіяти процедуру екстрадиції», – заявив Веніславський.

Він також додав, що з огляду на правила, європейські правові стандарти, які регламентують діяльність судових і правоохоронних органів – це може бути оскаржено в суді Болгарії, Польщі чи Румунії.

«Остаточне рішення буде за судом. Тому, звичайно, це дуже непроста процедура і будемо думати, як її зробити більш гнучкою. Але це потребує ретельних аналізів і дискусій», – розповів Веніславський.

Він повідомив, що кордон незаконно перетинають щонайменше трьома способами: поза офіційними пунктами пропуску, через пункт пропуску, але у сховку, або ж за підробленими документами – наприклад, довідкою про інвалідність.

За його словами, ці дії потребують реєстрації кримінальних проваджень, встановлення таких фактів – компетенція правоохоронних органів. Після реєстрації провадження мають бути проведені експертизи, які встановлять, чи були документи для перетину кордону фальшивими, а після цього особі, яка такими документами скористалася, можуть заочно повідомити про підозру, і далі можуть бути задіяні правила екстрадиції.

Раніше повідомлялося, які бувають види повісток при мобілізації і що вони означають.