Валовий регіональний продукт Донеччини скоротився вдвічі порівняно з аналогічним періодом минулого року внаслідок повномасштабного вторгнення рф. Про це повідомляє начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко.

На Донеччині знищено майже 15% виробничих потужностей промисловості, пошкоджено – близько 25%. Загалом припинили роботу більше половини підприємств. Значна частина з них знаходиться на окупованій території (Азовсталь, комбінат ім. Ілліча), але є також і на вільній (серед них Авдіївський коксохім і НКМЗ).

Удвічі впали обсяги видобутку вугілля, дві шахти взагалі повністю припинили роботу.

В області повністю зупинено газопостачання, знеструмлено 315 населених пунктів, є проблеми з постачанням води. З кожним днем активних бойових дій підтримувати прийнятні умови для життя стає дедалі важче.

2 з 4 ТЕС – Вуглегірська і Миронівська – заблоковані окупаційними військами. Ще одна – Слов’янська – зупинена внаслідок обстрілів. Через це область втрачає близько 1 млрд грн податків на рік.

Незважаючи на те, що з лютого під окупацію потрапило 38% засівних площ, аграрії змогли зібрати урожай озимих та засіяти 68% від запланованих ярих культур. В області продовжує працювати 21 із 55 тваринницьких підприємств.

До 24 лютого на території Донеччини працювали 13 хлібокомбінатів, зараз їх залишилось 5. Їхня робота сильно ускладнена відсутністю газу.

Зараз на Донеччині працюють всього 15 відділень двох банків (Ощадбанк і Приватбанк) – це майже в 20 разів менше, ніж було до повномасштабної війни.

Підприємці знаходять можливості забезпечувати жителів Донеччини товарами першої необхідності, однак економічна ситуація в області залишатиметься скрутною, аж поки ЗСУ не виженуть окупантів.

«Кожен, хто досі залишається в області, не тільки наражає себе на небезпеку обстрілів, але й ускладнює економічне становище регіону. Закликаю всіх – евакуюйтесь! Це – відповідально!» – резюмує Павло Кириленко.